Tartu rahuleppe tähendus on aegumatu

Täna varahommikul möödus 90 aastat Eesti ajaloo ühe olulisema dokumendi lõplikust vormistamisest. Tartus kirjutati alla rahulepe, mis andis elujõu iseseisvale Eesti Vabariigile. Eesti "riikliku rippumatuse" tunnustamise tähenduses on Tartu rahulepe aegumatu.

Selle ajaloolise leppe üks olulisimaid lõike (Artikkel II) kõlab: "Minnes välja Venemaa Sotsialistliku Föderatiivse Nõukogude Vabariigi poolt kuulutatud kõigi rahvaste vabast, kuni täieliku lahkulöömiseni riigist, mille hulka nad kuuluvad, enesemääramise õigusest, tunnustab Venemaa ilmtingimata Eesti riigi rippumatust ja iseseisvust, loobudes vabatahtlikult ning igaveseks ajaks kõigist suverään-õigustest, mis olid Venemaal Eesti rahva ja maa kohta maksvusel olnud riigiõiguslise korra, kui ka rahvusvaheliste lepingute põhjal, mis nüüd siin tähendatud mõttes edaspidisteks aegadeks maksvuse kaotavad. Eesti rahvale ja maale ei järgne endisest Vene riigi külge kuuluvusest mingisuguseid kohustusi Venemaa vastu."

Just selle lõigu tõttu pole võimalik Tartu rahulepet tema olemuses taandada pelgalt ajalooliseks ja täna tähenduseta dokumendiks. Tõsi, suur osa selles leppes sätestatut ei realiseerinud kunagi ning Eesti riigi rippumatuse tunnustaminegi osutus mõne aja pärast vaid sõnakõlksuks.

Kuid nii nagu on tähenduslik Tartu rahuleppe originaali lugu, nii on oluline ka tema osa meie rahvusliku identiteedi ja iseolemise taustsüsteemis. Seepärast on täna paslik taaskord meenutada Jaan Poska ja tema juhitud delegatsiooni saavutust meie riigi eluõiguse kinnitamisel.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA