"Russian Lessons" - väga mõjuv dokumentaal



Mul õnnestus hiljuti vaadata Andrei Nekrassovi ja Olga Konskaja (1964-2009) viimast dokumentaalfilmi "Russian Lessons". Selles ligi kahetunnises filmis on autorid minu arvates suurepäraselt ning kohati tõsist õudu tekitava mõjususega avanud kaasaegse Venemaa juhtkonna valelikkuse ning küünilisuse. Sama veenvana mõjusid näited Lääne silmakirjalikkusest ja kriitikavabast andumusest valedele.

Georgia sõja ajal ja vahetult selle järel liikusid Andrei ja Olga eri suundadest (esimene Georgia poolt, teine Venemaa poolt) teineteisele vastu, et kohtuda kusagil Lõuna-Osseetia piiril. Selle käigus näitasid nad suure veenvusega Vene propaganda õõnsust, toimepandud kuritegusid ning tavaliste inimeste kannatusi.

Tegelikult oli Nekrassovi eesmärgiks selle filmiga näidata, et Nõukogude Liidu lagunemine pole olnud kaugeltki nii veretu ja valutu, kui seda tahetakse näha. Panin tähele ka hiljuti, et üks meiegi ministritest just rõhutas seda, kui veretu on olnud Nõukogude Liidu lagunemine. Tšetšeenia, Lõuna-Kaukaasia, Moldova, Vilnius, Riia, Fergana org, Tadžikistan, Moskva, Beslan...  Kahjuks pole need mõjud kaugeltki veel täna hajunud.

Üheks filmi tipphetkeks on autorite näidatud propagandatrikid, millega püüdis Venemaa õnge sisuliselt kogu maailma. Viimaste hulgas oli ka nii mitmeidki meie ajakirjanikke. Sellest lõigust on siin ka toodud klipp, mida levitatakse Youtube'is.

Filmi lõpus võtab Olga kurva loo kokku väga tähenduslike sõnadega:

"Meie vaene riik, mis on rikas ressursside poolest, on maailma liider ühes asjas, mis on levinud kõikjal. See on künism. Just künism, aga mitte NATO, on suurimaks ohuks Venemaa rahvuslikule julgeolekule. Künism, mis oli Georgia vastase operatsiooni taganttõukajaks, on eluohtliku haiguse tunnuseks."

Sellele on raske midagi lisada. Aga loodan, et filmi on varsti võimalik näha ka meie kinoekraanidel või hiljem telekanalites. Kahjuks pole ma kindel, et seda filmi lubatakse näidata Venemaal. See film on parimaks näiteks, kuidas tänane Venemaa juhtkond püüab otse värsketel jälgedel ajalugu ümber kirjutada. Ja kuidas paljud maailmas seda valet ka usuvad...

Kommentaarid

Ago Press ütles …
Ehk Välisilma dokumentaal võtab selle filmi oma kavasse.
Unknown ütles …
Super idee, Ago!
Unknown ütles …
See on tõesti hea idee. Kurb, et lastakse ennast mõjutada valest propagandast, selle vastu tuleb võidelda.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?