Bushi sammu võiks järgida Euroopa riigid

Venemaa välisministeeriumi varjamatult närviline avaldus seoses USA presidendi Georges W. Bushi 18. juulil alla kirjutatud traditsioonilise ikestatud rahvaste proklamatsiooniga on järjekordne märk, kui valusalt võtab Moskva igat vihjet natsi Saksamaa ja Stalini Venemaa võrdlusest.

Lause, mis pani Venemaa välisministeeriumi reageerima, kõlab järgmiselt: "In the 20th century, the evils of Soviet communism and Nazi fascism were defeated and freedom spread around the world as new democracies emerged."

Iseenesest pole ju selles lauses midagi ründavat. See on puhas tõde 20. sajandi vägivaldsetest ideoloogiatest. Isegi riikide nimesid ei mainita. Ometi on Venemaa lugemas sellest välja, et USA seab justkui kahtluse alla Teise maailmasõja tulemused ning solvab veterane. Ning annab sellega toetuse "Euroopa mõningatele riikidele", kes tahavad "ajalugu ümber kirjutada".

Venemaa välisministeeriumi avaldus on järjekordseks kinnituseks, kui oluliseks on muutunud ajaloo teema Moskva välispoliitilises päevakorras. Nagu juba varem olen siin blogis viidanud, püüab Venemaa tõkestada väiksemadki katsed seada kahtluse alla Nõukogude juhtkonna teod rahvusvahelise õiguse kontekstis ning vältida kommunismi kuritegude hukkamõistmist sellest johtuda võivate kompensatsiooninõuetega.

Loomulikult kuulub nende "Euroopa mõningate" riikide sekka ka Eesti. Ehk teisiti: meie oleme kõige otsesemal moel seotud Venemaa välispoliitika ühe punase liiniga ning eeldada, et see lihtsalt taandub, oleks järjekordse illusiooni loomine.

Seepärast tuleb meil selle teemaga tõsiselt tegeleda kõigil tasanditel. Olgu siis need ülikoolid, sihtasutused, meedia, parlamendidiplomaatia või valitsuse tasand - siin peaks toimima senisest palju koordineeritum tegevus.

Meie välisminister on pühendanud hiljuti palju tähelepanu Somaalia piraadiprobleemidele. Kindlasti on see väga oluline teema ning välisministeeriumi tegevust Eesti kodaniku õiguste eest seismisel tuleb kõigiti kiita. Samas ootaks ministrilt sama pühendunud tegevust ka Euroopas meie sõprade veenmisel kommunismi kuritegude hukkamõistmiseks.

Kommentaarid

Sten Hankewitz ütles …
Ma kirjutasin ka täna samast asjast ja püstitasin ka küsimuse, millele võiksid paljud vastata, kaasa arvatud Venemaa ise:

Mis on tegelikult “ajaloo ümberkirjutamine”, milles Venemaa igal võimalusel kõiki süüdistab - kas kommunismikuritegude tunnistamine ja hukkamõist, mida vabad rahvad Euroopas ning mujal üritavad teha, või nende igakülgne eitamine, mida Venemaa järjekindlalt teeb?

Kui Euroopa riigijuhid, eriti need liberaalsemad ja Nõukogude Liitu positiivsemalt suhtuvad, sellele küsimusele adekvaatselt vastata suudaks, võiks ka Euroopa kunagi jõuda kommunismikuritegude hukkamõistuni.

Aga praeguses tempos, ma kardan, väga kaugele sellega ei jõua.
Anonüümne ütles …
huvitav mis seal ukrainas toimub? mingi sõda kirikualluvuse osas, kohal nii konstantinoopoli kui moskva patriarhid. kui keegi asjast täpsemalt teab võiks lühidalt komnmida.
Anonüümne ütles …
Head mõtted, aga milleks see järjekordne rünnak Paeti suunal??? Kas tõesti ei suuda kaks meesterahvast omavahel teemasid läbi arutada, koalitsioonikaaslased pealekauba...
Anonüümne ütles …
Kommunismi hukkamõistu nimel võiks ka siseriiklikult midagi teha, aga riik on ju valmis endise ENSV KGB peakorteri/Pagari 1 hoone, ilma sinna muuseumit rajamata, lihtsalt maha müüma.

Leedus on sarnane muuseum juba ammu olemas. Rääkimata vastavast muuseumist Berliinis.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?