Saksamaa väärt pingutus

Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri äsjane kiirvisiit pingete leevendamiseks Gruusiasse ja Venemaale ning kolmeosalise rahuplaani tutvustamine on vaieldamatult väärt tunnustamist. Iseasi on muidugi see, kui altid ollakse Suhhumis või Moskvas sellega kaasa minemast.

Gruusia on teatanud oma poolehoiust Steinmeieri plaanile. Abhaasia on selle tagasi lükanud. Venemaa peab plaani mõistlikuks, kuid alles siis järgimist, kui Tbilisi on oma politseijõud Kodori orust välja viinud. Ehk siis tingimus, millega Gruusia liidritel oleks väga keeruline nõustuda.

Tegelikult ongi viimasel ajal kogu tähelepanu keskendunud Kodori oru saatusele. See Ülem-Abhaasia piirkond on teatavasti ainus 1993. aasta sõja eelse Abhaasia ala, mis on täna Gruusia keskvõimu kontrolli all. Viimastel nädalatel on kasvanud pinged just selle oru ümber, kusjuures läinud nädalavahetusel tuli uudiseid Vene dessantvägede nihutamisest Kodori oru vahetusse lähedusse.

Venemaa on oma käimasoleva suurõppuse "Kaukaasia 2008" käigus toonud Gruusia vahetusse lähedusse umbes 8000 meest ja 700 ühikut soomustehnikat. Sealhulgas on näiteks strateegilise Roki oru positsioonidele toodud Pihkva dessantdiviisi üksused. Moskva kinnitab, et tegemist on vaid plaanikohase õppusega, mille legendiks on võitlus lõunast lähtuva terroriohu vastu.

Nii või teisiti on Steinmeieri ja teiste võimalike pingeleevendajate tegevus just praegu äärmiselt oluline. Teatavasti on just eelseisev august Euroopa ja üldse läänemaailma poliitilises kalendris üks vaiksemaid, mis võib õhutada teatud jõude kasutama seda konflikti kiireks eskaleerimiseks.

Seepärast on oluline, et vaatamata raskustele jätkaksid Lääne liidrid rahuplaani nimel vahendustegevust.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Venemaa lükkas tagasi USA ettepanekud sel teemal, miks peaks Saksamaad kuulama? Või üldse kedagi???
Marko Mihkelson ütles …
Kõik viitab tõesti sellele, et Venemaa ajab oma rida. Kuid miks peaks eeldama, et läheb nii, nagu Venemaa tahab?
KT ütles …
vene õppustega samaaegselt toimub GE-US ühisõppus Immediate Responce 2008, kus osaleb 600 GE ja 1000 US sõjaväelast.

üht-teist leiab siit
http://www.mod.gov.ge/?l=E&m=11&sm=3&st=0&id=905
Anonüümne ütles …
äkki mainiks ära, et Angela Merkel keeldus kategooriliselt Ukrainas olles holodomorile pühendatud mälestusmärki külastamast!!!!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?