Seligeri "Liivimaa sea" fenomen

Venemaa noorteliikumise Naši suvelaager Seligeri järve ääres ei üllata. Neljandat korda peetav Venemaa "uue kasvava eliidi" massiüritus on küll osalejate arvult poole võrra väiksem kui eelmisel aastal ("oranž epideemia" olevat võidetud!), kuid sisult ikka sama putinlik (mitte medvedevlik!), võltspatriootlik, teisitimõtlemist mahategev ning vihkamist külvav.

Üheks laia vastukaja (ka rahvusvahelist) episoodiks on Uurali noortegrupi poolt laagrisse toodud siga, kelle aedik on tähistatud Eesti lipuvärvidega ning selle juures silt: "Liivimaa siga. Hüüdnimi: Ilves" (pildil).

Laagris käinud ajakirjanike reportaažidest lähtub, et Eestit on "meeles peetud" mujalgi. Ühel suurel stendil on näha kolme riigi - Eesti, Ukraina ja Gruusia lipud kõrvuti "onu Samiga" ning sellel küsimärgiga tekst müüdavusest.

Ühest küljest ei maksa seda võltsmaailma propageerimist kuigipalju üle tähtsustada. Našid on ise Venemaa võimude mängukannid ja seetõttu võivad ka nende märklauad vastavalt ülevalt poolt tulevatele korraldustele muutuda. Veel eelmisel aastal oli Boriss Jeltsin näiteks põlu all, nüüd hoopsiki kõrvuti Putiniga suurtel plakatitel.

Aga ometi näitab Seligeri laager, kui ideoloogiline on Venemaa võimueliidi tänane maailmataju. Moskva räägib ühest küljest (näiteks värskes välispoliitika kontseptsioonis), et maailm on vabanenud ideoloogilisest vastasseisust. Samas külvatakse noorte seas sihikindlat vaenu teisitimõtlemise, sõnaga demokraatia põhialuste vastu. Uhkeldatakse sellega, et "oranž epideemia" tõrjuti Venemaalt ning et vabadust hindavad naabrid on vaenlaskujud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Aasta tagasi avaldasid Gazeta ja Newsru kirjutised našistide tõelistest sigadustest Seligeri järve ääres

Наше не пахнет
http://www.gazeta.ru/politics/2007/08/22_a_2073185.shtml

Съезд "Наших" загадил берега озера Селигер грудами мусора, одеждой и бутылками из-под водки "Путинка"

http://newsru.com/russia/22aug2007/nashe_vse.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?