Põhimõttekindlad poliitikud on harv nähtus


Ma olen poliitikas olnud üksnes 7 aastat ning seetõttu ei julge paljudes küsimustes veel väga suuri üldistusi teha. Küll olen aga praktikas kogenud seda, mis varasemalt teooriaski teada ja tuntud: põhimõttekindlus ja selgroogsus on poliitikas küllatki harvad nähtused.

Vabas ja avatud ühiskonnas on poliitik rahva ja oma erakonna teenistuses. Erakonnad konkureerivad omavahel ideede värskuse ja rahva toetuse nimel. Võim on see, mis on erakondade loomulik eesmärk. Vaid siis on võimalik oma poliitikat ellu viia ning ühiskonnas toimuvat mõjutada.

Just võimu saavutamise või võimul püsimise küsimus ongi peamine, mis eraldab terad sõkaldest. Vaid vähesed suudavad jääda enesele kindlaks ning vältida tuulelipustumist. Muidugi, viimane saab olla ka sellise veenvusega, et kõik ümberringi tunnevad ennast tuulelippudena. Seda oleme kogenud siin Eestiski ju kordi ja kordi.

Ka maailmapoliitikas kehtivad ligilähedased hoiakud. Tõsi, võimuihalus pole küll teemaks (vähemalt vabas maailmas), vaid pigem hoiakute järjekindlus. Viimasel ajal on läänemaailmas eriti jõuliselt esile kerkinud reaalpoliitilise ja pragmaatilise liini esindajad. Ka need, kes veel hiljuti rääkisid suure eufooriaga demokraatiast, inimõigustest ning õigusriiklusest, alluvad üha enam lühiajalistele kõrvalahvatlustele.

Kuid on ka erandeid. Barack Obamale valimisvõitluse kaotanud senaator John McCain on minu arvates üks nendest vähestest läänemaailma poliitika suurnimedest, kes paistab silma oma põhimõttekindluse ja ka selgroogsusega. Sellel nädalal andis ta veelkord mõista, et demokraatia ja inimõigused on tema jaoks väga olulised ka siis, kui riigi ametlik poliitika hoidub nende teemade käsitlemisest.

Kolm päeva tagasi pidas McCain kõne, mis teeb silmad ette ükskõik millisele lääneriikide parlamendile. Seda, mida ütles McCain, peetakse paljudes kohtades tülinorimiseks või russofoobiaks. Lugege ise seda teksti ja mõelge korraks näiteks mõne Eesti (kitsarinnalise) poliitiku või "ärimehe" hiljutistele avaldustele. Mina kirjutan McCaini kõnele alla ning teen kõik täna ja edaspidigi selleks, et meie püsimajäämisele oluliste põhiväärtuste kaitse oleks tagatud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Omal ajal pidas Hitler ka kõnesid mis tegi silmad ette ükskõik millisele lääneriigi juhile.
McCain on karastatud mees kes Vietnami sõjas olnud. Kõik temasugused paistavad silma "põhimõttekindusega", kuid poliitikas on temasugused sõjardid ohtlikud, sest sõjas olnud inimese psühholoogia on teistsugune. Pealegi elab mees hinges veel külma sõda läbi.
Mihkelson, loe palun veel see McCaini kõne läbi ja proovi analüüsida miks ta nii räägib. Murtud mees käitubki niimoodi. Enesekaitse nagu ütlevad psüholoogid.

Ats.
Marko Mihkelson ütles …
Ats, mis on selles tekstis sinu arvates valelikku, näiteks?
Myst ütles …
Mina [...] teen kõik täna ja edaspidigi selleks, et meie püsimajäämisele oluliste põhiväärtuste kaitse oleks tagatud.


Härra Mihkelson, milline on teie suhtumine kuuma teemasse nimega "allikakaitse"? Kas IRLilt on loota põhimõttekindlat, selgroogset käitumist?
Marko Mihkelson ütles …
Myst:endise ajakirjanikuna tean väga hästi allika ja ajakirjaniku suhte olulisust. Ühest küljest on tähtis allika reaalne kaitse ning teisalt ajakirjaniku usaldus. Nimetatud seadus on jõudmas Riigikokku ning arutelud algavad. Põhjendamatuid piiranguid allikakaitsele mina ei toeta. See võib olla näpu andmine ja teadagi, mis siis järgneb.
Myst ütles …
Seda on rõõm lugeda!

Jälgin neid arutelusid suure huviga, kui need aprillis algavad.
Anonüümne ütles …
_Ats, mis on selles tekstis sinu arvates valelikku, näiteks?_

Tuleb eristada inimesi kes räägivad ja seda mitte ainult selle põhjal mida nad räägivad. Militaarsest perekonnast ja militaarse kasvatusega mees jätab loomulikult põhimõttekindla mehe mulje, kuid tema sõnavõttudest kumab liigagi läbi see, et võiks võidelda ka lihtsalt võitlemise pärast.
Kuigi sellega ma olen nõus, et Eesti poliitikud võiksid vähem tuulelipud olla ja tegeleda rohkem probleemidega mis on meil 300km raadiuses.

Ats
Anonüümne ütles …
mina ootan kyll eesti poliitikutelt oma ninaotsast kaugemale nagemist!
McCain on olnud mees omal kohal kui oli vaja Gruusiat toetada :-).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?