Põnev analüüs Putinist ja Gazpromist

Soovitan veebis avada ning lugeda Boriss Nemtsovi ja Vladimir Milovi värsket ettekannet teemal "Putin ja Gazprom". Mõlemad mehed teavad, mida räägivad või kirjutavad. Nii üks kui teine on olnud tegevad Venemaa täitevvõimus just energeetika vallas, kuigi Nemtsovi tuntus poliitikuna on muidugi suurem. Samas on just Milov olnud üks Gazpromi teravamaid sisekriitikuid, kes on juba aastaid ennustanud peatset gaasidefitsiiti.

32leheküljelise analüüsi põhilised järeldused on järgmised. Gazprom on vaatamata Venema majanduse üldisele kasvule viimasel kümnendil jäänud gaasi tootmisel (kui 1999. aastal oli tootmine 546 miljardi kuupmeetri tasemel, siis 2007 oli see tase 548 miljardit kuupmeetrit) samale tasemele. Samas on kasvanud nii nõudlus kui uued lepingukohustused, mis autorite hinnangul toovad vaieldamatult kaasa gaasidefitsiidi.

Teiseks on Gazpromi võlaportfelll mitmekordistunud. 2007 oli Gazpromil kohustusi ligi 62 miljardi dollari ulatuses, mis on kaks kolmandikku aastatulust. Ka viitavad Gazpromi kõik majandusnäitajad kompanii väga ebaefektiivsele juhtimisele.

Autorid nimetavad Gazpromi projekte, nende hulgas Nord Streami, majanduslikult põhjendamatuteks. Need projektid ei lahenda transiitmaade probleemi. Samuti pole selge, kas projektide teostumisel on piisavalt gaasi nende torude täitmiseks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere Marko
Tahaks öelda et oled tänapäeva tegelastest üks väheseid kes kajastab venemaa tegemisi maailmas objektiivselt ja mingit salahirmu tundmata ning vene kgb rahad ilmselt ei mõjuta sinu mõttelõngu.
Tunnen ka hulganisti vene keelseid, meelseid inimesi kes tahaks sinust koos jalarättidega suppi keeta.
Tahaks küsida sellist. Kas Euroopas on gaasi teema tabu teema, tundub et meediat juhib mingi nähtamatu käsi, mis võtab sulest tindi kui alustatakse gaasi temaatikat.
USA kirjutas hiljuti tabavalt euroopa gaasi probleemidest, venemaast ja uutest projektidest mis jätaks venemaa eemale euroopa rahadest mis täna laekuvad veel müüdava gaasi eest.
Euroopa on aga justkui selle „klimbi“ alla neelanud ja teeb aina teist juttu kui asi sinna kanti läheb.
Marko, rääkige Nabuccost, kui see on reaalne tooge seda inimeste teadvusesse läbi erinevate artiklite, siis see muutub järjest reaalsemaks.
Mis järjel see on ja kas on ka analoogseid torusid tulemas.
Venelane tegi suure paanika kui meie Ilves rääkis siberi rahvaste iseseisvumisest, see pidavat olema väike liivatera mis on võimeline vallandama liivatormi.
Samuti kui rääkida valjul häälel võimalustest mis eraldavad euroopa venemaa gaasi toru otsast, siis oleks see võimsaks tõukeks ka reaalses elus.
Kui euroopa avalikkuse ette tulevad sellised teemad ja need on reaalsed kas siis on oht et venelane ründab lausa sõjaliselt, lihtsalt viimast võimalust kasutades selle idee generaatoreid ja reaalset trassi või siis gaasi lähtekohti, ühesõnaga ta hakkab vigu tegema.
Või kas ei sobi sellest rääkida kui ise ei ole selle uue projekti osanik? Kas see oleks reklaam.
Mida arvate sellest, usun et mõistsite mind.
Ants
Anonüümne ütles …
Inglise või saksakeelsena oleks see uurimus tõsine tegija. Eriti veel siis, kui ajakirjandus seda refereerima hakkaks (Financial Times, FAZ jne.).
Marko Mihkelson ütles …
Ants: Muidugi, Nabucco ja teised alternatiivid on väga oluline teema täna. Mingit tabu ma ei näe, küll on olnud lihtsalt harjumus mõelda, et Venemaa on kindlam partner kui mõni teine näiteks Lähis-Idas. Samal teemal, siis energiajulgeolekust, kirjutasin kolleegidega mõne päeva eest Liberationis. Ka paljudel kohtumistel on energiajulgeolek tähtsal kohal. Ka Nabucco ning Kaspia mere piirkond sealhulgas.

Aga mis puutub sellesse supi keetmisse, siis eks siin see valikute koht tulebki. Kas jääda kindlaks oma põhimõtetele või lubada välistel jõududel ennast muuta. Paraku kohtab seda Eestis täna liiga palju.
Anonüümne ütles …
Marko, hea et mõistsid seda supi asja minu poolt naljana aga nii ta on, elan siin, ida poolsemas piirkonnas ja olen sind ikka tihti kiitnud kohalikele venemeelsetele ja soovitanud kuulata ja süveneda sellesse mida meie uudistest ja sinu artiklitest kajab.
Endale tundub see tänapäeva vene - gruusia tüki nagu Beny Hilly shõu.
Venelane oleks siis nagu Beni Hill ja euroopa kui see väike kiilakas. Beni Hill saadab jälle midagi korda ja kui väiksele kiilakale ei meeldi siis koputatakse talle sada korda vastu pead.
Venelase eelis on see et see mis täna toimub on tema poolt juba ilmselt aastaid tagasi läbi mängitud ja kavandatud, ta suudab täna oma valede katteteks haarata kogu oma kohaliku filmitööstuse, meedia, poliitika, ka oma võimsa endise KGB võrgustiku mis toimib ka väljaspool venemaad ja mida ei tuleks kunagi alahinnata.
Ta lausa tammub ja sõtkub Eu konnasilmadel ja taob tema õrnadesse kohtadesse, käib omaette bluvv.
Nabucco arutelud oleks kindlasti vene valitsuse konnasilmad ja õrnad kohad. Ja seda peaks just nüüd kui venelane on põhimõtteliselt mitmes mõttes laostunud ära kasutama, forseerima. Usun et kui meedia kajastaks avalikult ja korraldaks debatte alternatiivide vajalikkusest ja kiireloomulisusest siis läheb venemaa tegevus kaootiliseks ja paljastuvad tõelised puutini, lavrovi, .... palged ja mängud.
Jõudu igal juhul demokraatia hoidmisel euroopas.
Anonüümne ütles …
Ingliskeelsena leiab Nemtsovi ja Milovi teksti siit

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?