Ahtisaarilt julge avaldus

Soome endise presidendi Martti Ahtisaari tänane avaldus Helsingin Sanomatele antud intervjuus on minu arvates julge ning väga aktuaalne. Ta pöörab tähelepanu riigi välispoliitilisele joonetusele ning võtab uuesti üles Soome liitumise vajalikkuse NATOga.

Ahtisaari avaldus on teravalt vastupidine riigi praeguse presidendi Tarja Haloneni hoiakutega, kes on olnud väga ettevaatlik paljudes välispoliitilistes küsimustes. Eriti ilmekas on Haloneni "pehmus" seoses Venemaa agressiooniga Gruusia vastu, mis on andnud põhjust paljudele spekuleerida uue soomestumisajastuga.

Ka Ahtisaari räägib viimasest ning teeb ettepaneku selle hajutamiseks välis- ja julgeolekupoliitilise aktiivsuse tõstmiseks. See on hoiak, mida saab vaid toetada. On ju selge, et Soome neutraliteedipoliitika on juba ammu minevik. Kui mitte varem, siis Soome liitumine Euroopa Liiduga muutis ka riigi välispoliitilist keskkonda. Tegelikus käitumises või retoorikas on aga teinekord jäänud arusaamatuks, mis on ikkagi Soome välispoliitiline telg.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Soome poliitika on tegelikult lihtne - üritada olla kriisiolukordades neutraalne ja mitte ärritada Venemaad. Samal ajal on aga Soomel üks Euroopa tugevamaid armeesid. Kui Venemaa Soomet ründab, siis lähevad 350 000 soome meest (Soome sõjaaja armee suurus) vastu vaidlemata sõtta ja kaitsevad oma riiki.

Eesti poliitika on risti vastupidine. Meie kritiseerime Venemaad igas võimalikus olukorras ja konflikti puhul Venemaa ja mõne teise riigi vahel ei jää me kunagi neutraalseks. Samal ajal puudub Eestil isegi elementaarne kaitsevõime ja seda ei kavatsetagi üles ehitada. Eesti noormehed teevad kõik selleks, et ajateenistusest kõrvale hiilida. Kui Venemaa Eestit sõjaliselt ründab, siis Eesti riik kapituleerub ja eesti mehed jooksevad riidekappi peitu.
Marko Mihkelson ütles …
Jonatanile: ma pole nõus sinu arvamusega meie kaitsevõimest. Tõsi, teha on veel palju ja relvastustki tuleb täiendada, kuid erinevalt Soomest on Eesti NATO liige. Seda ei maksa küll mitte unustada. Eriti veel nüüd, kui NATO roll on kontinendil oluliselt kasvamas.
Anonüümne ütles …
Jonatani jutus on üks väga oluline iva. eestlased klähvivad sageli asjatult kohtades, kus oleks targem vait olla või diplomaatilisemalt väljenduda. Venemaale tuleb süsteemselt vastu astuda ja igal rindel. See aga ei tähenda, et igal sammul peab mõttetult "ära panema". Kõik me oleme inimesed ning (negatiivne) ajalooline kogemus teeb emotsionaalseks, aga peab oskama end talitseda. Näide (mul ei tule hetkel paremat meelde): rääkides ajaloost räägivad eestlased "venelased tegid seda ja venelased tegid teist...". Võibolla saab natuke teisiti ennast väljendada? Näiteks eestivenelased ei pea seda igal sammul kuulma, eriti kui nende ajudel toimub veel üks teisesuunaline massaaž.
Anonüümne ütles …
täiendus eelmisele: "..., eriti kui nende ajudel toimub samaaegselt veel üks teisesuunaline massaaž Vene meedia poolt." Lisaks: Jonataniga pole ma nõus selles osas, et Soome neutraalsus on miskit positiivset. Vaba maailma väärtusi austades ei ole lihtsalt sellises situatsioonis ilus jääda neutraalseks. Samas ei saa Soomet praegu lugeda isegi neutraalseks. Tõelisest neutraalsusest saaks rääkida, kui Soome oleks lihtsalt vait või äärmisel juhul ütleks "ei kommentaari". Hetkel toimub küll Halose suu läbi pigem pugemine Venemaale.
Marko Mihkelson ütles …
Letse: olen täiesti nõus, et emotsionaalsust ja retoorikat on Eesti-Vene suhetes alati pisut rohkem kui vaja. Kahjuks on see paratamatus, mis tuleneb paljudest teguritest. Eeskätt mõistagi ikkagi Venemaa enda tegevusest ja retoorikast.
Anonüümne ütles …
Harmi, etten oikein ymmärrä kaikkea. (www.kaannos.com ei löydä montaakaan sanaa)

Arvioitte Ahtisaaren lausuntoa tärkeäksi vai ? Ja että Suomen puolueettomuuspolitiikka on ajat sitten loppunut joten Nato jäsenyyskin on aktuelli ?

Luulen kuitenkin että suomalaisten poliitikkojen Venäjän pelko on niin kovaa että Suomi ei Natoon menee.

Stubb ja Ahtisaari ja muutama kokoomuspoliitikko kannattavat, vasemmisto ja keskusta vastustaa.

Pahinta Suomessa on jonkinlainen "Tukholman syndrooma" Venäjän suhteen.

Katso blogini.
Kups 2 ütles …
ehk keegi tõlgiks?
Anonüümne ütles …
Löydys:

http://www.ilmainensanakirja.fi/trans?Q2=&Q=tulkki&F=et&T=fi

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?