Venemaa soovib Euroopat soometada

Venemaa peaminister Vladimir Putin praalis eile, et Euroopa ei suuda hakkama saada ilma Venemaata. Et meil on gaas ja nafta ja metallid, milleta Euroopa heaolustandard saaks tugevasti kannatada, arvas Putin.

See pole midagi muud kui tavaline santaazh. Eriti arvestades seda, kui Moskvas oodatakse uuesti visiidile Prantsusmaa presidenti Sarkozy'd koos Euroopa tippude Barroso ja Solanaga. Kohtumine leiab aset homme. Et arutada uuesti Medvedevi-Sarkozy plaani elluviimist.

Loodetavasti ei lase Sarkozy ega tema saatjad ennast segada Venemaa muskliretoorikast. Euroopa on vaatamata oma sisemistele erimeelsustele siiski piisavalt tugev, et Venemaa santaazhile mitte alluda.

Tuleb silmas pidada, et Kremli liidrite kaugemaks strateegiliseks sihiks on Euroopa soometamine. Moskva soovib poliitilist mòju suurendada mitte ainult vahetus naabruses, vaid kogu kontinendil. Eriti aktiivselt tegeletakse praegu Euroopa vasakpoolsete poliitiliste gruppidega, kes traditsiooniliselt on palju pehmemad Venemaa suunal.

Selle strateegia osaks on ka Euroopa endiste tipp-poliitikute meelitamine suure raha eest oma teenistusse. Nii Schröder kui Lipponen pole ju piirdunud vaid Nord Streami promomise, vaid ka Venemaa geopoliitiliste huvide kaitsmisega.

Kolmandaks on Venemaa teadlikult kasvatanud Euroopa suurriikide energiasòltuvust, mille tulemusel Putini praalimised muutuvad vaid sagedamaks. See aga peaks veelkord meelde tuletama, et energia pole ainult majanduslike suhete tasand, see on ka oluline poliitiline mòjutaja.

Seega peaks Sarkozy homme Moskvas selgelt teatama - Euroopa Liit ei allu santaazhile ning soovib viivitamatult Vene vägede lahkumist Gruusiast 7. augusti eelsetele positsioonidele. Venemaa peab lòpetama naabrite ähvardamise ning naasma tagasi rahvusvahelise òiguse pòhimòtete juurde. Kui seda ei juhtu, siis ei jää Euroopa Liidul üle muud, kui rakendada konkreetseid sanktsioone. Tuleb meeles pidada, et mitte Euroopa Liit ei saaks hakkama Venemaata, vaid vastupidi. Seda teatakse ka Moskvas suurepäraselt.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Venemaa ohjeldamiseks tuleb blokeerida tema torujuhtmeprojektid - nord stream ja south stream. Eesti välispoliitika üks põhieesmärke peaks olema koos Leedu ja Poolaga ühisrinde moodustamine, et et käivitada USA-s massiivne lobbytöö kampaania, mõjutamaks Washingtoni sundima Saksamaad taganema nord streami jõledast projektist. Võitlus nord streami vastu on meie Teine Fosforiidisõda, mille tulemusest oleneb lisaks looduskeskkonna elamisväärsusele ka Eesti püsimajäämine riigina ja eestlaste püsimajäämine rahvusena. Vene gaasirelv nüridaks! http://www.balticsea.lt/ee/all
Anonüümne ütles …
Kas keegi Venemaal on rääkinud ka
et "nemad sooviksid Euroopat soomestuda". Kui on, siis sooviks viiteid.

http://www.youtube.com/watch?v=9sHswA0yRkw

http://www.youtube.com/watch?v=m0hbMsqu0qQ

http://www.youtube.com/watch?v=Y0RifNBo-wo&feature=related
arvamusliiderdaja ütles …
http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=f8b5c392-9055-4b3a-9c44-ed81d977977d&open=sec

On see meie seisukohast positiivne või negatiivne uudis?
Anonüümne ütles …
Marko miks Teie ei võiks lahata ikkagi vene ja euroopa suhteid kui ühe suurfirma ja tema olulise kliendi kadumist.
Mis tähendaks pankrot hiigelfirmas? Mõelge siis oma peaga. Hiigelfirma oleks venemaa ja klient euroopa või euroopaliit, vahet pole.
Mis on Euroopa liit. Inimesed või?
Eelkõige RAHA. Kui on raha siis on ka ärimehed, ärihuvid, ja erinevad firmad siis mis kaudselt ja otseselt kuid vastuvaidlematult manipuleerivad poliitikutega.
Mõelge firmast kus on kusagil 145 miljonit inimest ja kel on võimas ekspordi artikkel gaas, nafta kust tuleb võimas rahavoog. See firma oleks praegune venemaa. Mõelge kui ühel sellisel mõjukal firmal ehk venemaal peaks äkki see ekspordi kanal ära kukkuma, on see mõeldav?? Pankrott. Majandus madalseisus, julgeolek täitsa maas.
http://www.roconsulboston.com/Pages/InfoPages/Commentary/OilEmpires.html
Nabucco on projekt mida on planeeritud ja juba ehitatud. Nabucco on projekt mis tooks venemaale põhimõtteliselt pankrotti. KAS TÄNAPÄEVA KGB VENEMAA LASEB SELLEL JUHTUDA???
Nabucco omanike seas on vikipeedia andmetel OMV (Austria), MOL (Hungary), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAÞ (Turkey), RWE (Germany).
Kas seal on venemaad, ei ole! Seega käiku lähevad kõik relvad, nii raudsed (gruusia), kui nahksed, nagu lipponenid ja shröderid.
Nabucco oleks võimas ja euroopat pea et täielikult gaasiga varustav gaasijuhe aga samas see oleks esimene ja ainukene mis jätaks venemaa suu kuivaks sellest ärist. Venelane on aastaid läänele gaasi müünud ja nüüd kõik, kas see on võimalik?
Antud hetke seisuga jookseb euroopasse palju torusi ja kogu gaasi pealt lõikab kasumit venelane kusjuures ta müüb ka gaasi mis ei tule otseselt vene föderatsiooni territoorjumilt.
Nord stream ja south stream müüksid põhimõtteliselt kõik ühest kohast tulevat gaasi, ilmselt lõvi osa sellest tuleks ka samast allikast kust algab ka Nabucco. Nordi ja southi ainuke mõte oleks kasulik ainult venelasele, nende trasside puhul ei peaks ta oma kasumit naabritega jagama, seega on kogu probleem seotud venelastega kes oma naabritega läbi ei saa.
Huvitav kas euroopa kardab venemaad et ei julge astuda kiireid samme Nabucco suunas. Juhul kui Nabucco oleks valmis ja gaas jookseks venemaast mööda on alati võmalus et turu kaodanud metsik ja vihale aetud venelane alustab suvalist sõda ja laseb Nabucco õhku, siis on lääs taas omadega kuival, tuleb venemaaga kaupa teha, kuna alternatiivsed torud on venelasel olemas.
Streamidega on üheselt selge et neid torusi omistab Puutin ja vene valitsus ja kas sellel kuuel maal, Nabucco omanikel jätkub julgust Puutinile kui nüüd ühele mõjukamale isikule maailmas vastu hakata? Kas??
Kas keegi oskaks teha arvutusi mis juhtuks venemaal kui tal ei õnnestu aasta jooksul euroopasse gaasi müüa?
Anonüümne ütles …
vähemalt seda EL saavutas, et venmaa viib väed välja "õigelt" (st va LO ja A) Gruusia territooriumilt ja rahvusvahelised vaatlejad saadetakse "puhvertsooni".
Marko Mihkelson ütles …
Salasilm: elame-näeme, kuidas selle lubadusega on.

Ants: vaata viimast blogikannet. Sinu mõtetega paljuski samal meelel.
Anonüümne ütles …
Salasim: paneme hetkel sõnale SAAVUTAS jutumärgid ümber ning võtame ära siis, kui on miskit saavutaTUD. Okei?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?