Poti sadam - uus Berliin?

Esimest korda pärast Berliini müüri varisemist on USA ja Venemaa relvajõud taaskord saamas ninapidi kokku. Ja seekord sugugi mitte ühiste õppuste läbiviimiseks, vaid risti vastupidiste huvide kaitsmiseks.



Poti sadam on Gruusia peamine väljapääs maailmamerele. Homme õhtuks peaksid sinna humanitaarabiga saabuma USA mereväe alused. Samal ajal on Venemaa relvajõud jätkuvalt Potis, kuigi see jääb Abhaasiast 30 kilomeetri kaugusele.

Venemaa kindralstaap tegi täna avalduse, millest võib välja lugeda, et nad ei pea Sarkozy rahuplaani millekski. Ehk siis Venemaa ei kavatse oma "rahuvalvajaid" hoida mitte üksnes puhvertsoonides, vaid on vajadusel valmis suunama ka sügavamale Gruusia territooriumile. Nii nagu see on just praegu näiteks Potis.

Sisuliselt käitub Vene armee riigi poliitilise juhtkonna heakskiidul kui üks suur maffiajõuk, mis püüab kehtestab oma seadusi, hirmutada vastast võimalike karistusoperatsioonidega ning narrida kõiki, kes püüavad temaga heaga kokku leppida.

Poti sadamast võib kujuneda väga sümboolne paik. Nii nagu selleks oli Berliin Esimese külma sõja ajal. Käimasolev Teine külm sõda on rindejoonena nihkunud oluliselt ida poole ning täna on selle tulipunktiks just Gruusia. See on joon, kust lääneriigid ei tohiks mingil juhul taganeda. Ja Poti on siin üheks võtmeks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Marko, mis sa sellest artiklist arvad?

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/2609100/Troop-surge-strategist-Fred-Kagan-calls-for-beefed-up-Baltic-defences-against-Russia.html
Marko Mihkelson ütles …
Jonatan, hea viide! Olen Kagani positsioonidega nõus. NATO peab üle vaatama nii ohuhinnangu kui kaitseplaanid. Kus neid pole, tuleb need luua.
Unknown ütles …
..ma arvan,et need "mõjurid",mis n-liidu katki pitsitasid-pitsitavad pikas sihis ka Venemaa tulevikus katki ning NATO peab hoopis appi minema .Venemaa on ennegi kokku kukkunud.1913 suurus versus 1919-21 aastal?
Anonüümne ütles …
Kas NATO laevad on juba Photisse või Batumisse jõudnud?
Mihkel L ütles …
Avaldaks oma tagasihoidliku arvamuse Jonatani viidatud artikli põhjal, et Eestil on just praegu õige aeg anda oma liitlastele tugev signaal (läbi diplomaatiliste kanalite) selle kohta, et oleme valmis kaitsma demokraatiat ja vabadust Läänemere idakaldal. Samuti, et meil on lisaks kaitsetahtele olemas ka vajalikud kompetentsid (mis puudutab näiteks vene retoorikat, sõjataktikat, küberrünnakuid jm), ainus mis meil puuduvad, on materiaalsed vahendid reaalselt vajaliku kaitsetehnika (õhutõrje jm) soetamiseks. Ja arvestades muutunud julgeoleku olukorda Ida-Euroopas, on meil lootust seda abi ka liitlastelt saada.

Jaagule: Mina poleks küll nii kindel selles, et Venemaa praegu oma lagunemise äärel on. Pigem arvan, et Venemaa pole kunagi varem olnud nii heas majanduslikus seisus, arvestades tõusnud nafta ja maagaasi hinda.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?