Kes andis käsu rünnata Gruusiat?

Kas te teate, kes ja kuidas tegi otsuse alustada sõjalist invasiooni suveräänse Gruusia vastu? 1993. aasta detsembrist kehtiva Venemaa põhiseaduse paragrahv 102 lõige 1 punkt d) ütleb konkreetselt: loa relvajõudude kasutamiseks väljaspool Vene Föderatsiooni territooriumi annab parlamendi ülemkoda - Föderatsiooninõukogu. Kas selline luba on antud? Nagu võib veenduda Vene parlamendi ülemkoja koduleheküljelt, siis ei. Seega pole liialdatud, kui arvata, et Venemaa president Dmitri Medvedev rikkus Gruusiasse vägesid saates oma riigi põhiseadust.

Tegelikult on see kahjuks ilmne kinnitus sellest, kui ebademokraatlikud, salajased ja ettearvamatud on tänase Venemaa otsustusmehhanismid. Avaliku retoorika põhjal tegi esimese sõjakuulutuse peaminister Vladimir Putin. Talle järgnes samasisulise avaldusega president Dmitri Medvedev.

Me ei tea, kas üldse või kui, siis millal ja milline kogu (näiteks julgeolekunõukogu) invasiooni otsuse tegi. 1994. aastal oma riigi raames Tšetšeeniasse vägesid suunanud president Boriss Jeltsin pidi toona läbi käima vähemalt julgeolekunõukogu istungi. Nüüd aga oli tegemist iseseisva riigiga, milleks vaja põhiseaduse järgi ka parlamendi otsust.

Küll on aga ilmne, et Venemaa relvajõud olid valmis kiireks sisenemiseks Gruusia territooriumile. Invasioon leidis aset vähem kui ööpäev pärast väidetava ajendi tekkimist.

Üleüldse on president Medvedev Gruusia sündmuste taustal muutunud president Putini selgeks varjuks. Tuleb meeles pidada, et mõned päevad hiljem Medvedev teatas sõjalise operatsiooni lõpust ning veel eile, et Vene väed hakkavad Gruusia territooriumilt lahkuma. Tegelikkus räägib aga hoopis muud keelt.

Kohe pärast presidendiks valimist rääkis Medvedev õigusriikluse tugevdamisest Venemaal. Kahjuks polnud see veenev siis ega ka nüüd, kui riigipea ise põhiseaduse sätetest ei hooli. Konstitutsioonikohtu arvamus rünnaku õiguspärasusest kõlab pigem tellituna kui sõltumatuna.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Võib-olla Putin, Medvedev & Co ei peagi Gruusiat väljaspool Vene Föderatsiooni asuvaks iseseisvaks riigiks? :-P
Marko Mihkelson ütles …
Putin olevat aprillis Bukarestis öelnud Bushile: te astusite üle lubamatu piiri. Kättemaks ja Müncheni ähvarduste elluviimine algas just siis.
Anonüümne ütles …
Samal kohtumisel Putin Bushile:

"Do you understand, George, that Ukraine is not even a state!"
Anonüümne ütles …
võiks nagu viimaste sündmuste valguses teemaks võtta selle kuidas vene kasutab oma rahvuskaaslasi provokatsioonide korraldamiseks teiste riikide territooriumil. on ju näha, et need isikud on ohuks riikide julgeolekule kus nad viibivad ja seetõttu tuleks leida võimalused kuidas need sisserännanud ja nende järglased venemaale tagasi toimetada.
tambet ütles …
Ehk ongi sündmuste järjekord sedapidi, et armee tegutseb ise (või siis Putini telefonikäskluste järgi) ning Medvedev üritab sündmustega kaasa joosta ja jätta muljet, nagu ta juhiks midagi :)
Halenaljakas.
Unknown ütles …
..meile lasti 50 aastat et "vabastajad",nüüd "rahuvalvajad"ja "korrapidajad":ei tea mida veel maailm kuuleb?
Anonüümne ütles …
Tuleb meelde, et Litvinenko mürgitamises kahtlustatava Lugovoi väljaandmisest keelduti just nimetl viitega Vene Föderatsiooni põhiseadusele, mis keelab enda kodanikku välja anda.
Unknown ütles …
...täitsa imelik ikka et nii kaua võtab aega ühe vägede väljaviimine,nüüd ei suudeta sama kiirelt neid välja viia kui nad sisse toodi...jobud.See uudis oli kah imelik,et "esimeste seas viiakse välja tagalaüksus ja viimasena siis eesliini üksus".Raske arvata miks,sest sellepärast et võita aega ja jätta neile eesliini jõmmidele rohkem aega rüüstada ja laamendada Gruusiat niipalju kui võimalik."Varustuse kokkukorjamisega" läheb neil palju aega(varastatud asjade kokkukorjamisega jah)
Anonüümne ütles …
To: Josh
Eks vägesid peaks Gruusiasse veel juurde viima, selleks et turvata eelnevalt sisenenud vägede ohutut väljaviimist :(
Või mis?
Anonüümne ütles …
Marko Mihkelson on spekulant. Relvajõud kasutamine Gruusias Föderatsiooninõukogu andis 24 juulil 1992 aastal Dagomõsi leppingu raames.

Ma olen kindel, et ta teab seda aga ei taha sellest rääkida.
Unknown ütles …
..kui Putin Bushile ütles ,et Ukraina pole riik ega midagi,siis kas venelased tahavad.et Ukraina püriks edaspidi tuumariigiks ja teised samuti kes tunnevad endid ohustatuna.Kas Venel on siis lihtsam kui kõik naabrid on tuumariigid?
Anonüümne ütles …
Hea valik artikleid idateemadel on akadeemilise Balti ja Vene uuringute keskuse koduleheküljel, kahjuks ainult 2005 ja 2006 aasta kohta aga lugemist on kõvasti:
http://www.ut.ee/ABVKeskus///publ/ajak_06.html
Anonüümne ütles …
...muide seal on kirjas ka uudis Gruusia tükeldamise kohta,nimelt lubas Putin ju 2006 aastal Kosovo iseseisvumise puhul Gruusia tükeldada ja nii ka juhtus mõned päevad tagasi

Palju huvitavat lugemist on seal tõesti.TÄNUD Ivarile!!!
AR ütles …
Siit moraal:

Tasuks tähelepanelikult üle lugeda isand Putini ja tema kambajõmmide viimaste aastate mõtteavaldused nagu Ukraina poolitamine ja Gruusia lõhkumine.

Viimase aja ülbuses on tendents neil asjadel teoks saada.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?