Kas Gruusias on rahu või vaherahu?

Lähemad tunnid ja võib olla ka päevad näitavad, kas praegune õhkõrn relvarahu Gruusias jääb püsima ning kas sellest kujuneb pinnas pikaajalise rahu rajamiseks. Samas on endiselt äärmiselt murettekitavad teated öötundidel ja varahommikul jätkunud etnilisest vägivallast Lõuna-Osseetias ning sellest lõuna poole jäävates gruusia külades. Siin peaksid rahvusvahelised vaatlejad (OSCE näiteks) viivitamatult sekkuma.

Ka on täpselt teadmata, mis ikkagi toimub Groi linnas. Mitme uudistekanali ja ka president Saakašvili kinnitusel on Vene soomuskolonn liikunud linna, pidavat käima marodööritsemine. Viimast on täheldatud ka teistes Gruusia linnades. Näiteks Zugdidis. Samuti lasid Vene väed Poti sadamas eile õhtul põhja mitu Gruusia alust. Praeguseks olevat nad sealt lahkunud.

Euroopa Liidu eesistuja Prantsusmaa vahendusel on vähemalt praeguseks saavutatud Venemaa agressiooni peatamine ning Gruusia seadusliku valitsuse kukutamine. See on aga alles väga esimene samm selleks, et püsivamat rahu luua ning pingeid maandada.

Ma väga loodan, et pärast tänast Euroopa Liidu välisministrite kohtumist Brüsselis ei lähe poliitikud jälle rahulikult puhkustele ega pööra selga Gruusias valitsevale kriitilisele olukorrale. Just praegu on vaja Euroopa Liidul näidata oma ühtsust ning ka tegusust. Igatahes koguneb Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon kahasse väliskomisjoniga juba reedel erakorralisele istungile, et kuulata ära välisministri ettekanne.

Kindlasti ei tohi Euroopa rahulduda teadmisega, et Venemaa on lõpetanud (või peatanud) agressiooni. Kiirelt tuleb tegutseda korraga kahel suunal: Gruusia vajab võimalikult kiiret humanitaarabi korraldamist ning samas ka rahuvalve mehhanismide ülevaatamist. Venemaa ei saa jätkata erapooletu rahuvalvajana ei Lõuna-Osseetias ega ka Abhaasias. Muidugi, kui Venemaa austab rahvusvahelist õigust ning ÜROd.

Venemaa ei tohiks mingil juhul jääda kujunenud olukorras "diplomaatilise karistuseta". Kõige halvem, mis võib juhtuda, ongi Euroopa Liidu hajuma kippuv hoiak. Et püüame ikkagi sõbralikult asja lahendada. Iseseisva riigi vastu agressiooni alustanud ja sellega ÜRO põhisätteid rikkunud Venemaa peab vastutama tehtu eest. Loodetavasti on see teema päevakorral Euroopa Liidu ministrite järgmisel istungil, nagu lubas Sooma välisminister Alexander Stubb.

Kommentaarid

Jaan Tõnisson ütles …
Marko, kuidas sa kommenteerid Eesti Reservohvitseride Kogu ettevõtmist Gruusuasse sõita. Ja üleskutse oli esitatud just nimelt EROK-i nimel. Ka lennuki tellis EROK. Kaitseliitlastest vabatahtlikel kutsuti üles võtma kaasa Eesti Kaitsejõudude välivorm. Kas need tüübid on peast segi läinud? Miks Kaitseministeerium sellele ei reageeri? Lennuk läheb vist täna hilisõhtul.
Veiko Spolitis ütles …
Olukord on KUMMALINE. Kas Putin surub oma "kotkaste" abil Medvedevit, voi VF armee renegaadid koos Osetiinide salkadega toimivad omaette umbusaldades poliitikuid??
Anonüümne ütles …
Gori on hetkel no-mans-land, seega, on suht loogiline, et läheb lahti rüüstamine ja marodöörlus. Kuna "osseetidel" on käes relvad, on neil muidugi röövimisel eelis.

Oh, ja ilma naftajuhtmeta oleks USA-l georgiast ilmselt sügavalt savi.
Anonüümne ütles …
Kuidas saada aru lausest "Euroopa Liidu eesistuja Prantsusmaa vahendusel on vähemalt praeguseks saavutatud Venemaa agressiooni peatamine ning Gruusia seadusliku valitsuse kukutamine."?
Ninataga ütles …
Nüüd liiguvad pealinna poole...
Saksamaa sai kah suu lahti...ometi kord. Seega see gaasijuhe muutub küsitavaks ja sakslased vist isegi lepivad sellega, et tuleb muudest kanalitest kallimat gaasi osta...
Venelastega teadupärast ei saa ju asju ajada...
Anonüümne ütles …
minu arvates on härra stubbi ja laiemalt soome avaldused konflikti/sõja osas ikka päris nördimapanevad. samal ajal kui Baltiriigid, Poola, Ukraina ja eriti Rootsi välisminister teevad väga tugevaid avaldusi, on soomlased ikka täiesti pehmekesed ja arad. kuigi ei tahaks seda kunagi näha, mismoodi venemaa eesti vastu üks päev agresssiooni alustab, oleks siiski huvitav teada, mida soome ette võtab. nojaa teised välisjõud siis ka, aga see pole antud kommentaari point.
Anonüümne ütles …
Maailmakord on muutunud, härrased.

http://www.stratfor.com/weekly/russo_georgian_war_and_balance_power
Unknown ütles …
..Kasakate karistusretked-kas see pole mitte Türgi-Vene sõdade järellahingud?Vastupanukollete likvideerimine-kas see pole mitte II-WW järellahingud.Kus maailmakorras need vernelased elavad,mis kuupäev neil kalendris on?
Anonüümne ütles …
Seda maailmakorda muutis tegelikult Bush oma Iraagi sõjakäiguga. Ma kujutan ette venelaste reaktsiooni tollest ajast:
"Wow, lahe......me ei teadnudki, et nii ka saab.......proovime ka" :-(

Iraak polnud USA ees milleski süüdi. Täpselt nagu Gruusia praegu. Ma olen täielikult vastu Venemaa agressioonile. Tahan lihtsalt näidata, kus tuleb nende julgus nii ülbelt käituda.
Jaan Tõnisson ütles …
" Seda maailmakorda muutis tegelikult Bush oma Iraagi sõjakäiguga. "

Täiesti õige. Iraagi ründamine oli täielikult vastuolus rahvusvahelise õigusega. Tõenäoliselt ei andnud Eesti seda toetades endale aru, et kui USA võtab endale õiguse alustada illegaalset sõda, siis teevad seda ka Venemaa ja teised ebademokraadlikud maad. Iraagi ründamine oli äärmiselt ohtlik pretsedent.

Eestis on selle toetamist põhjendatud sellega, et kui meie toetame USA-d, siis aitavad ka nemad meid. Nagu näha, Gruusiat, kellel oli Iraagis 2000 sõdurit, see loogika ei aidanud. Uskumatu, et Eesti kavatseb veelgi Iraagi missiooni pikendada. Eesti lõpetagu Iraagi missioon ja tugevdagu selle arvelt pigem Afganistani jõudusid.
Jaan Tõnisson ütles …
Läheb lahti -

http://uudised.err.ee/index.php?06132079

Kui loll saab olla Eesti kaitseminister?
Anonüümne ütles …
Kaldun arvama, et sõjalise sekkumise edasilükkamine viib lõpuks veel suurema sõjalise konfliktini. See on nagu natsisaksamaaga minevikus, kus hitleril lasti möllata kuni asi läks üle igasuguste piiride. Mis peab tegelikult muutuma, on Venemaa poliitika, mille eelduseks on kogu Vene rahva suhtumise muutus ja selliste juhtide mitte soosimine. Lääne, eriti ELi, poliitikute arvamus, et sõjalised sekkumised ei kuulu 21 sajandisse on lapsejutt, sest vastasel juhul poleks relvi vajagi. Relvastus on aga 100 aastaga siiski arenenud ja neid kasutatakse. ELil oleks aeg oma sinistelt pilvedelt maapeale tulla ja luua ühine kaitsepoliitika ja korralik sõjavägi. Kuidas sai üldse Venemaa oma sellise konstitutsiooniga(millega Medvedev Venemaa rünnakuid põhjendas) rahvusvahelistesse organisatsioonidesse vastu võetud.
Anonüümne ütles …
Kas võib väita, et USA välispoliitilises mõtlemises on toimunud revolutsioon, kui "Condy" Rice teatas otse, et need ajad ei kordu, nagu 1968 tshehhi ülestõusu mahasurumine?
Ja USA abi sisaldab tugevalt militaarset poolt....
Anonüümne ütles …
...ma arvan,et see Venemaa poolne nn."rahu" on lihtsalt selleks välja kuulutatud,et muu maailma tähelepanu kõrvale juhtida sellest,et nüüd on kõik jälle nii nagu alguses ja väed taanduvad,kuigi samas just kindlustatakse positsioone,valetavad ju koguaeg
vene rahvas peaks kah kõik oma silmad avama ja rohkem lääne meediat uskuma mitte seda,mida neile vene meedia edastab,...venelast ei tasu kunagi uskuda,olgu ta siis sõber või vaenlane

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?