USA Senat järgis Riigikogu eeskuju

Eile õhtul võttis USA Senat ühehäälselt vastu Georgia territoriaalset terviklikkust toetava ning Venemaa tegevust Abhaasias ja Lõuna-Osseetias teravalt tauniva resolutsiooni. Mõjukate senaatorite Joseph Bideni, Richard Lugari, John Kerry ja Joseph Liebermanni poolt mai algul menetlusse võetud resolutsioon pole küll Valgele majale kohustuslik järgida, kuid peegeldab selgelt Kongressi erakonnaülest suhtumist Venemaa pingekruvimisse suhetes Georgiaga. Kuu aega varem, 7. mail kiitis samasisulise resolutsiooni heaks Kongressi Esindajatekoda.

Sisuliselt kordas USA Senat oma resolutsioonis sama mõtteliini, mille oli oma avalduses aprilli lõpul välja öelnud ka Riigikogu. Kahjuks pole aga kuigi aktiivselt samas suunas liikunud Euroopa Liidu suuremad riigid ega nende parlamendid.

Paraku väljendub selles lääneriikide lõhestatus, kus ühed püüavad soovmõtlemisest pimestatutena mitte ärritada Venemaad, teised aga näevad Moskva tegevuses selget ohtu regiooni ja kogu Euroopa julgeolekule.

Viimaste nädalate sündmused kinnitavad, et NATO Bukaresti tippkohtumise tulemus (MAPi mitteandmine Georgiale ja Ukrainale) on pigem pingestanud olukorda Venemaa suhetes Georgia ja ka Ukrainaga. See aga peaks olema kinnituseks, et järeleandlik käitumine lootuses suhteid pehmendada või normaliseerida tulemusi ei anna. Kindlasti ei aita see pikemas vaates kaasa ka kestvate majandussuhete tugevdamisele, nagu ehk loodetakse mõnes Euroopa pealinnas.

Tegelikult peaks Euroopa Liit praegu väga aktiivselt sekkuma pingete lõdvendamisse ning konflikti lahendamisse Venemaa ja Georgia vahel. Seejuures on olemas väga hea alusettepanek ehk siis president Mihheil Saakašvili rahuplaan. Viimast on justkui moka otsast toetanud ka Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Kus on Javier Solana? Mida teeb Benita Ferrero-Waldner? Kui Solana sooviks kasvõi teoreetiliseltki saada Euroopa Liidu tulevaseks "välisministriks", siis nimetatud teema käsitlemine jätab õhku ikka väga palju küsimärke. Solana võiks täna olla Euroopa erinevate huvide ühendaja ning aktiivne nägu Moskva ja Tbilisi vahel.

Olukord Abhaasia ja Lõuna-Osseetia ümber on kahjuks aprilli keskpaigast järjekindlalt pingestunud, kusjuures Venemaa püüab rahvusvahelisi norme ja õigust rikkudes pidevalt Tbilisit provotseerida sõjalisele tegevusele. Georgial pole mõistagi muud varianti, kui neid provokatsioone vältida ning külmaks jääda. Senini on sõda puhkemata eeskätt tänu Saakašvili kannatlikkusele.

Kuid mida kauem jääb Euroopa Liit kõrvaltvaatajaks ning lubab Moskval jõhkralt oma ambitsioone kasvatada, seda keerulisemaks muutub ka pingete maandamine. Ja vastutus ei kipu langema mitte Moskva tegevusele, vaid lääneriikide tegevusetusele.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Ferrero-Waldner oleks seda lugu justkui lugenud: http://www.newsru.com/russia/04jun2008/benita.html:)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA