Korraga Brüsselist ja Hantõ-Mansiiskist

Eilsed ja tänased kohtumised siin Brüsselis Euroopa Komisjonis olid väga head selleks, et mitmes olulises küsimuses valitsevat hetkeseisu tajuda. Lisaks energiavolinik Andris Piebalgsile ja laienemisvolinik Olli Rehnile olid kohtumised komisjoni mitme tippametnikuga, kelle "portfellis" on sellised teemad, nagu Läänemere strateegia dokumendi koostamine, Euroopa Liidu ja Venemaa algavad partnerluskõnelused, suhted naabritega (Ukraina ja Gruusia eeskätt), Euroopa Liidu välisteenistuse kujundamine ja mitmed teised küsimused.

Samal ajal olen püüdnud jälgida ka Hantõ-Mansiiskis toimuvat, kus vähemalt pressiteadete kaudu midagi väga põrutacat pole juhtunud. Võib olla vaid kaks momenti. Medvedevi retoorika Eesti-Läti suunal ajaloo ümberkirjutamise ja vähemuste diskrimineerimise üle pole küll sisu poolest üllatav, kuid näitab selgelt, et Kremlil puudub soov pöörata uut lehekülge kahepoolsetes suhetes. Meie diplomaadid võiksid aga tingimata üle kontrollida selle viite, et ajaloo hindamisel olevat Medvedev leidnud eurooplastega ühise keele.

Teine teema, mis on vähemalt mulle palju huvitavam ja otsati ka murettekitavam, on välisminister Lavrovi jutt eurooplaste huvist Medvedevi ettepaneku üle ümber kujundada euroatlandi julgeolekuarhitektuur. Mäletatavasti esines Medvedev selle Venemaa uuendatud ideega 5. juunil Berliinis. Idee sisuline mõte, nagu mina sellest olen aru saanud, on algatada nn uus Helsingi protsess, mille tulemusel peaks loodama OSCE2, samas oluliselt kitsendades eeskätt NATO tegevusruumi ning surudes USAd Euroopast eemale.

Muret teeb see, et eriti sakslased on selle teemaga harjuma hakanud ning ei välista tõepoolest tippkohtumise korraldamist tuleval aastal. Minu arvates on tegemist lihtsalt Kremli toore ideega, kus on selgelt nähtavad traagelniidid. Siin ei tohiks Euroopa küll Moskvale järele anda. Seevastu peaks Euroopa Liit ikkagi keskenduma tegelikele julgeolekuprobleemidele, nagu külmutatud konflktide reaalsele lahendamisele või läbirääkimiste vahendamisele (Abhaasia teemal näiteks).

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mul täiesti teemaväline küsimus, ehk oskab siin keegi sellele vastata. Mart Laar on kohtunud kunagi mingil majandusreformide alasel ümarlaual Putiniga ja vestelnud temaga mõnikümmend minutit. Leidsin selle kohta youtubist hommikutelevisiooni ja välisilma intervjuud. Mõlemal korral on aga küsitlev ajakirjanik olnud nõnda vilets, et tegelik Putin-Laari vestluse sisu ja kõik sellega seonduv sealt välja ei tule. Kas on kusagil selle kohtumise kohta mõnd põhjalikku ülevaadet või kirjatükki?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA