Veel üks iseseisvustest Medvedevile

Õed Morozovad avaldasid läinud reedel ajalehes The Wall Street Journal avaliku kirja Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile, milles paluvad algatada iseseisva ja avaliku uurimise 1999. aasta septembris Moskvas ja Volgodonskis toimunud kortermajade plahvatuste üle.

Ühendriikides elavad Tatjana ja Aljona Morozovad kaotasid 9. septembril Moskvas Gurjanovi tänaval toimunud plahvatuses oma ema, Ljubov Morozova. Aljona pääses imekombel. Oma kirjas tuletavad nad meelde, et 292 inimelu nõudnud plahvatuste uurimine pole kuhugi jõudnud. Neli sõltumatut uurijat on tapetud.

"We have come to believe that our mother and neighbors were sacrificed for a political end: To justify the war in Chechnya and help Vladimir Putin become president the following year. Only an objective investigation could make us change this view," kirjutavad õed Morozovad ning pöörduvad president Medvedevi poole: "Mr. President, we are writing this open letter because we would like to believe that your ascent to the presidency will end this dark period in Russian history. You were not involved."

See on Kremlile väga tundlik teema. Vladimir Putin poleks saanud ilmselt 2000. aastal presidendiks, kui poleks olnud Tšetšeenia sõda ning seda provotseerinud kortermajade plahvatusi.

Nüüd on president Medvedev rääkinud õigusriigi tugevdamisest ja õiguskaitsekorra reformimisest. Need on lootustandvad sõnad, kuid paraku eeldavad ka väga konkreetseid samme. Lisaks poliitvangide (Hodorkovski ja teised) teemale lisandub nüüd siis veel surve uurida viimase kümnendi suurimaid ja hämaramaid terroriakte, nagu seda oli kortermajade õhkulaskmised.

Kahjuks näitab senine kogemus, et sarnased kirjad või pöördumised jäävad tähelepanuta. Kui see on nii, siis peaks ka Medvedevi kuvand leidma vastava hinnangu. Illusioone ja soovmõtlemist, kui seda keegi evib, peaks iga päevaga jääma vähemaks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA