Nüüd alles tegelik kampaania algab

Barack Obama võit pingelises eelkampaanias ning Hillary Clintoni kiire toetusavaldus talle tõmbasid lõplikult joone alla segadustele demokraatide leeris. Mis teiste sõnadega tähendab, et alles nüüd saab alguse tegelik heitlus USA presidendikoha pärast.

Obama edu ning Clintoni ühtsusele kutsuv toetus on muidugi demokraatidele viis kuud enne valimisi hea uudis. Viimaste arvamusküsitluste kohaselt on Obamal mõningane edumaa John McCaini ees, kuid eks tegelikud vahekorrad alles hakka kujunema eelseisvate "kampaanialahingute" kaudu.

Mõistagi on järgmiseks oluliseks küsimuseks, kes saab ühe ja teise asepresidendikandidaadiks. Spekulatsioone on igasuguseid, kuid eks Obama ja McCaini erinevad profiilid luba ka päris üllatavaid lahendusi. Ootame ära.

Teiseks küsimuseks, mis määravad 4. novembri valimiste tulemuse, on muidugi kampaania peateemad. Demokraatidele on oluline, millisel määral suudab Obama oma CHANGE-jutule sisu külge pookida ning kuidas ta suudab kasvatada veenvust välispoliitilistes küsimustes. Vabariiklastele on seevastu tähtis, et McCaini ponnistused ei maetaks Bushi administratsiooni ebaõnnestumiste tõttu.

Ja loomulikult pole sugugi vähetähtis, kuidas kogu selles pakutavas kombinatsioonis käituvad nn muutuvosariigid (Ohio, Michigan, Florida jvm). Ka küsimus: kes on usutavam president, pole sugugi vähetähtis.

Meile siin Eestis on mõistagi kõige üldisemalt arvates tähtis, et presidendikampaanias jaguks ruumi ja aega ka välispoliitilistele teemadele, sealhulgas näiteks Euroopa julgeoleku ja Venemaa küsimusele. Nimetatud teemade lõikes kipub vähemalt praegu meile pisut arusaadavamaks kandidaadiks olema John McCain.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA