Nii töötab Vene propaganda...

Kahju, kuid taaskord on Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee president Rene van der Linden lasknud ennast imelihtsalt tõmmata Venemaa propagandavankri teenistusse.

Tema intervjuu koos Riigiduuma väliskomisjoni esimehe Konstantin Kossatšjoviga telekanalile Russia Today on elementaarseks näiteks, kuidas Euroopa poliitikut võidakse Moskvas panna väga ebamugavasse situatsiooni.

Tõsi, van der Lindenil oli siiski võimalus ka nendele suunatud küsimustele pisut tasakaalukamalt vastata, kuid paraku valis ta jäägitult Venemaad toetava ja soosiva positsiooni. Intervjuust jäi küll mulje, et Euroopa kõige koletumaks paigaks on Eesti, mis vajab tõsist korralekutsumist.

Minule polnud endise kolleegi van der Lindeni seisukohad siiski üllatuseks. Paraku on ta viimasel paaril aastal silma paistnud läbinähtava sümpaatiaga Venemaa suunal. Kas seda hoiakut mõjutab ka tema perekonna väidetavad majandushuvid Venemaal, seda teab ta mõistetavalt ise.

Tõenäoliselt üritab Venemaa delegatsioon sellel sügisel ENPA istungjärgul nn natsismiteema päevakorda võtta ning selleks tuleb Eesti poliitikutel tõsiselt valmistuda. Teema on tundlik ja siin peab olema valmis oma positsioone kõigiti kaitsma.

Venemaa viimaste päevade ametlikud avaldused viitavad veelkord sellele, et Moskva pole vähimalgi määral loobunud ajaloorelva kasutamisest Eesti vastu. Propagandarünnak jätkub täies mahus. Eestile on siin oluline mitte laskuda mõistetavalt vastuhüsteeriasse, kuid samas peame oluliselt tugevdama ja intensiivistama oma infokaitse ja -leviku süsteemi.

Rene van der Lindenil on jäänud ENPA presidendiametit pidada loetud kuud. Uuest aastast peaks assamblee etteotsa saama Eestiski tutnud Vene poliitik - Mihhail Margelov. Võib vaid oletada, kuivõrd erinevat hoiakut praegusest hakkab Eesti suhtes evima tulevane president.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Lindeni "pärle" oleme ka varem kuulnud, siin ei ole midagi üllatavat.
AGA jääb segaseks mida tähendab: "Eestile on siin oluline mitte laskuda mõistetavalt vastuhüsteeriasse, kuid samas peame oluliselt tugevdama ja intensiivistama oma infokaitse ja -leviku süsteemi."

Sest hetkel tundub, et eesmärk on täidetud - kuudepikkune pidev möla jõuab lõpuks tõenäoliselt suurte infoagentuurideni (ikkagi ENPA president)
Kuidagi peab ju vastama? Või millele loodate?
Anonüümne ütles …
Kas oleks mõeldav, et kui kõnealune härra Eestisse tuleb, siis Eesti kõrgemad esindajad ei kohtu temaga? Kui sellise ametikohaga inimese suust tuleb jutt stiilis "On vastuvõetamatu, et Euroopas on riike, kus kehtivad topeltstandardid vähemusrahvuste õigustele..." Jah, saatejuht muidugi "oskas küsida" õigesti, kuid meil pole siin tegu suvalise Johniga tänavalt, vaid ikkagi inimesega, kes peab kontrollima, mida ta räägib (ja olen täiesti kindel, et Linden ise mõistis, mida ta räägib ja et temasugune inimene peab ka oma sõnade eest vastutama).

Marko, kas Lindeniga kõrgetasemeliste kohtumiste ärajätmine oleks ennekuulmatu tegu ja mõeldamatu? Eestil on põhjust solvunud olla küll, sest kui lasta TÄPSELT näidata, kus see suur ja tohutu diskrimineerimine toimub, siis polegi tegelikult nagu midagi näidata... :)

See on ikka räme tegelikult... Kui ikka selline tegelane annab hinnangu, et olukord Eestis on lubamatu, siis... no polegi enam midagi öelda...

Inimene peab oma sõnade eest vastutama. Eriti veel sellisel ametikohal.
BBH ütles …
Erki mõte, et Eesti kõrgemad esindajad ei kohtuks Rene van der Lindeniga, on väga huvitav ja selle üle tasuks mõelda.

Samas tuleb olla ettevaatlik, et mitte Euroopa endaga tülli minna. Siiamaani ei ole mina päris absoluutset EL toetust näinud - on pigem olnud ''olude sunnil peame Eestit toetama'' seisukoht.
KT ütles …
kuna Euroopa on oma institutsionaalses vormistuses niiiiiiiiiiiiiiiiiiivõrd kirju, siis võib alati leida igat masti inimesi ja arvamusi.

kui VF räägib nn inimõigustest Balti riikides, armastab ta osundada Euroopa toetusele (et rikkumisi on). kui meie räägime samast küsimusest, siis väidame, et Euroopa toetab meie seisukohta (et rikkumisi pole).

keeruliseks muudab olukorra see, et mõlemal poole on (enamasti) õigus. VF argumentidele on katet - mitte küll palju ja üliveenvat. samamoodi võib leida toetust meile.

kõik ülejäänu on vaid asjaolude osav ärakasutamine. diplomaatia, ponimajesh. või siis propaganda:)
Anonüümne ütles …
Miks kogu aeg propagandasõjas venelt sisse saame? Ehk on see siili moodi põõsast hõikamise poliitika siiski tühja jooksmine?! Mingit aktiivsust pole kahjuks märgata ei VMi, eurosaadikute ega ka väliskomisjoni poolt Eesti riigi huvide kaitsel. Ikka tagantjärele soigumisena tundub, et "meid pekstakse jälle"
Nähke ette ja ennetage!
Mel
Anonüümne ütles …
Mina arvan samuti, et Eestile oleks vaja paremat ja selgemat väljaütlemiste poliitikat. Seda nii Euroopa suunal kui ka venekeelsete ja -meelsete suunal.
BBH ütles …
Seda selgemat väljaütlemise poliitikat pole vaja ainult Eestile, vaid ka Euroopale. Just nimelt viimane ei ole selgesõnaliselt Venemaale öelnud, et võtku vähe vaiksemalt.
Anonüümne ütles …
Мудрость древних -
хочешь мира, готовься к войне.
Именно такое ощущение накапливается,
осмысливая усилия эстонских СМИ
и многих местных политиков.
Педантично нагнетается негатив в отношении России во все "клеточки" массового сознания эстонцев.

Ибо - стремясь к миру - ТАК не "пропагандируют", не зомбируют обывателя
Marko Mihkelson ütles …
Sorry kõigile. Sain alles nüüd arvuti juurde, sest olin viimast päeva Pärnus Tartu Ülikooli suveõppe raames ameeriklastele Vene välispoliitikast rääkimas..

Kui välja jätta viimane sissekanne, siis kõigiga ühel või teisel määral nõus. Eesti enda infopoliitika on tõesti siiani olematu. Oleme olnud väga mugavad ning näib, et isegi aprillisündmused pole eriti õpetust andnud. Vähemalt siiani on tulemused endiselt nähtamatud.

Mõtlen just üht arvamist kirjutada, milline võiks olla meie infopoliitika, et mõnelgi juhul suuta sellele propagandalaviinile oskuslikult vastu seista või see mööda juhtida.
Anonüümne ütles …
Võib jälle kerge ohkega õhku välja puhuda vist...
Tunnistan, et panin seekord täiesti mööda - Lindeni sõnad ei jõudnud ühegi suurema infoagentuurini (isegi Venemaa oma pressis jäi möla väiksemaks kui arvasin)
Ilmselt on tegemist siis ikkagi täiesti mõttetu organisatsiooniga?
(sest vaevalt jätab ajakirjandus mingid suure nina tsitaadid avaldamata, isegi kui avastab, et nad ebatäpsed on)

Pinge jääb endiselt. Varsti tuleb Tallinna "vabastamine", Margelov ENPA presidendiks, valimiskampaania Venemaal jätkub. Tahaks loota, et me oleme selleks kõigeks ette valmistunud.
tambet ütles …
Selle Tallinna "vabastamisega" seoses võiks seekord Eesti ise esimesena sõna võtta ja teha seda võimalikul laiale auditooriumile. Mitte oodata ja siis valedele kähku vastuseid genereerida.
Marko Mihkelson ütles …
Oliverile ja Tambetile: ENPA on tõesti suures plaanis vähese mõjujõuga organisatsioon, mille tõsiseltvõetavus on kahtluse all alates Venemaa liitumisest sellega Tshetsheenia sõja kõrghetkel 1996. aastal. Kuid samas ei saa siiski alahinnata ka van der Lindeni taoliste poliitikute väljaütlemisi või hoiakuid (mis peamine), sest segadust tekitavad nad kõvasti. Aga valmistuma ei peaks mitte "vabastamispäeva" silmas pidades, vaid pisut kaugemalegi ette vaadates.
Anonüümne ütles …
!!me oleme selleks kõigeks ette valmistunud!!
Совершенно верно, господа.
Тяжело в ученье - легко в бою!
Самое главное -
готовиться каждый день, каждый час.
И не сумлеваться в обладании ИСТИНОЙ в последней инстанции ...

Однако - грозилась синица море поджечь ...
Marko Mihkelson ütles …
Hea anonüümne, tore, et loed minu ajaveebi ja oma arvamust esitad. Julgustan Sind ka nime kasutama!
Anonüümne ütles …
Tere, tere lugupeetud hr Mihkelson.
Oletame, et minu nimi (nickname) on KukiMuki

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA