Külma sõja ikoon on tagasi

Päeval, mil Moskvas summutati BBC venekeelse raadiojaama ülekanded FM lainealal, kuulutas president Putin Venemaa strateegiliste pommitajate regulaarsete kaugpatrullide taasalustamisest.

Shanghai Koostöö Organisatsiooni (SKO) suurõppusi jälginud Putin andis teada, et seoses ohtude suurenemisega Venemaa julgeolekule alustatakse taas 1992. aastal külmutatud kaugpommitajate patrullidega.

Strateegiliste kaugpommitajate TU-95 (NATO koodnimi Karu) aktiivsesse suurkasutusse võtmine viib otseselt mõtted Külma sõja aegadesse. Just neid propellerhiide nimetati veel kaks kümnendit tagasi "Külma sõja ikoonideks", kuna nende tegevusulatus ning relvastus valmistasid lääneriikidele tõsist peavalu.

Sisuliselt on tegemist järjekordse sammuga Venemaa mõjuvõimu vähemalt näilisel kasvatamisel maailmapoliitikas, mille üheks osaks on äraproovitud hirmutamistaktika taasrakendamine.

Kreml on juba mitmendat kuud kavakindlalt suurendanud militaarkomponenti oma välispoliitilises positsioneerimises, mille avalik eesmärk on olnud NATO ja eriti USA mõju kahandamine strateegilistes küsimustes.

Avalikku võidurelvastumist ning uusi pingeid Läänele pealesuruva Venemaa sarnane käitumine pole kuigi tark tegu. Rohkem lõhnab see revanšistliku jonni, kui sisuliselt läbimõeldud strateegia järele. Eriti kummastav on see situatsioonis, kus Venemaa tegelikud strateegilised ohud asuvad hoopiski lõunas ja idas.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Avalikku võidurelvastumist ning uusi pingeid Läänele pealesuruva Venemaa sarnane käitumine pole kuigi tark tegu.

Ma näeks pigem Venemaa taotlusena ühendada ida ja lõuna USA mõjuvõimu vastu. Vähemalt taktikalises plaanis. Lihtsalt USA-ga liitudes kaotaks Venemaa täielikult oma juhtiva rolli ja identideedi. Ju seda on piisavalt proovitud ja tajutud oma võimalusi selles liidus. Positsioneerides end aga ida ja lõuna ühendaja/liitlasena, võib ju tunduda vägagi tark tegu. Just konkreetses antud olukorras. Kasu on loota ju mõlemalt poolt - kõigil on Venemaad vaja.

Ja just taolises olukorras muutub Eesti geograafiline asukoht vägagi delikaatseks. Muide, nagu Moskvas ei ole näha sisulisi muutusi, ei ole neid kuigi palju ka lääne pool. Kui ikka on vaja, siis müüakse maha nii mõnigi "tüütu putukas"...
Marko Mihkelson ütles …
AK: taktikaliselt võib ju Putini Venemaa saavutada teatud edu Iraani ja Hiinaga USA "unipolaarsuse" vastu seistes, kuid pikemaajalised strateegilised ohud võivad Venemaale lähtuda just nende "sõprade" poolt. Kuid Putini tegevus on mõistetav ka seeläbi, et demokraatlikud ning vabad ühiskonnad on tänase Vene eliidi suurimad ohustajad. Juhul, kui vabaduse idee Venemaal ikka uuesti taas tulema saab.
Anonüümne ütles …
uutused Venemaal on päris hirmutavad. Venemaa vajub oma vanasse auku tagasi ja tundub, et seda ei suuda keegi takistada. Kas keegi oskab öelda kui tõenäoline on, et lõpuks muudab Venemaa oma ogaruses ja võimuihas külma sõja kuumaks sõjaks pisikeste naaberriikide vastu ja kui tõenäoline siis on, et meile lääne riikidest abi tuleb. Pigem on siis kõigil suu vett täis ja igaüks päästab oma nahka?
Anonüümne ütles …
Aga milline riik neil Shanghai pakti õppustel juhtrolli mängis? Kas äkki Hiina RV?

PS. Antud kontekstis pole see kuigi oluline, aga miks Hiina RV seekord "Erna" retkel ei osalenud?
tambet ütles …
Venemaa jonnakas käitumine oleks nagu iga hinna eest enese teadvustamine teistele suurtele. Aga uut vòidurelvastumise lainet see riik küll välja ei veaks.
Anonüümne ütles …
http://www.ng.ru/printed/81328 20.08.2007
Виктор Мясников, Виктор Литовкин, Иван Грошков, Владимир Мухин
Бомбардировщики залетели в большую политику
Возобновление полетов российской стратегической авиации не стало неожиданностью для Запада
Однако, если недавние полеты бомбардировщиков в сторону Великобритании вызвали в Европе бурю негодования, заявление на учениях ШОС вдруг изменило подходы. России резко отказали в «агрессивности», в которой только что обвиняли.

Ehk on selline arvamus ka huvitav?
tambet ütles …
Venel on ka uuemaid pommitajaid (TU-160), miks nad nendega ei lenda?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?