USA põnevad luureanalüüsid

CIA äsja avalikustatud ettekannet 11. septembri eelloost netist otsides sattusin päris juhuslikult lugema kunagisi salajasi luureanalüüse, mis nüüdseks on kõigile avalikult kättesaadavad.

Rahvusliku Luurenõukogu poolt kirjutatud enam kui 1100 erinevat stsenaariumit ja analüüsi on päris huvitav allikas nendele, kes püüavad mõista, kui hästi on üks maailma juhtivamaid luureorganisatsioone võimeline globaalseid või regionaalseid olukordi hindama.

Dokumendid on perioodist 1946 kuni 1990ndate aastate algus, kusjuures uusi dokumente lisatakse kogu aeg juurde.

Huvitava teema või riigi leidmiseks saab kasutada otsingumootorit. Lugesin näiteks 39leheküljelist analüüsi The Soviet System in Crisis: Prospects for the Next Two Years, mis on kirjutatud vahetult enne Berliini müüri lagunemist, 1. novembril 1989.

Olgugi, et see dokument ei suutnud ette näha Nõukogude Liidu kokkuvarisemist, mõistsid autorid juba siis, et ees seisavad Nõukogude ajaloo kõige turbulentsemad kaks aastat. Seejuures üheks oluliseks muutuste katalüsaatoriks peeti arenguid Ida-Euroopas.

Samuti arvati, et Balti rahvatse ja Moskva huvid põrkuvad dramaatiliselt, mis sunnib keskust kontrolli tugevdama. Täpselt see, mis juhtus ju 1991 jaanuaris.

Lisaks vanematele nüüdseks avalikustatud dokumentidele on päris põnev lugemine ka Rahvusliku Luurenõukogu (NIC) viimane globaalse tuleviku kaardistamine ehk siis Projekt 2020.

Viimasega sarnane prognoosimine, mis mõeldud avalikkusele, oleks minu arvates väga kasulik ettevõtmine ka Eestile. Kuidas meie näeme Eestit globaalses ja muutuvas maailmas näiteks aastal 2020? Selliste prognooside tootmine annaks võimaluse ka kaugemate strateegiliste tegevuste kaardistamiseks ning ressursside paremaks jaotamiseks just välis- ja julgeolekupoliitilistes küsimustes.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kas leidub meil inimesi, kes on võimelised prognoosima arenguid 20+ aastat? Või planeerima mingi ala arengut samavõrra? Kui jah, siis, kas otsustajad soovivad neid arvestada?
Arvan, et ennustuste/analüüside olemasolu pole piisav. Vaja oleks ka poliitilist tahet nende järgi käituda.
Anonüümne ütles …
Kas NIC (National Intelligence Council) ei peaks olema Rahvuslik Luurenõukogu?
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümile: eks strateegiate olemasolu ning nendega poliitiliselt arvestamaine on minu arvates täiskasvanud ning oma tuleviku eest muretseva riigi tunnusmärk. Usun, et Eesti on mõnelgi alal päris edukas olnud. Lõppeks ka välispoliitiliselt tegevus Euroopa Liidu ja NATO liikmelisuse saavutamiseks oli kaetud visiooniga. Samas pole aga Külma sõja järgne maailmakord veel oma raamidesse loksunud, mistõttu on oluline sellele ka meil mõelda. Igatahes on Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon ja väliskomisjon juba mõnda aega üle saanud arvamisest, et poliitikud ise on "maailmatargad".

Markole tänud osunduse eest. Muidugi minu eksitus:)
Ain Kendra ütles …
See nüüd välispoliitika teema, kuid kuidas on lood riigisiseste olulisemate investeeringutega - ka need tuleks ette planeerida ja mõnes osas koguni 20-30 aastat, näiteks mis saab Tallinna Lennujaamast. Kas jäämegi ootama kuni esimene pääsuke Ülemistesse sajab?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?