Nii töötab Vene propaganda III

Teinekord võib kuulda arvamust, et Vene propagandaveskid tulistavad tühja ega suuda kõigutada Eesti kui tarmuka ja positiivse väikeriigi kuvandit meie partnerriikide seas. Tõsi, enamus laske läheb tõepoolest taevasse. Kuid massiivne ja sihikindel "teemakäsitlus" jätab paratamatult siia-sinna ülesse küsimusi või isegi arvamusi, et kas Eesti mitte tõesti ei ole natsistumas.

Mõni aeg tagasi kuulsin ühelt Tallinnas resideeruvalt lääneriigi suursaadikult, kuidas tema riigi välisministeerium on pidanud viimasel ajal vastama oma kodanike küsimustele Eestis valitseva olukorra kohta.

Täna kuulsin ühelt oma tuttavalt, kuidas ta mõni nädal tagasi langes Budapestis kohalike noorte mõnituste ohvriks. Tema Eesti numbritega mikrobussi pilluti hamburgeritega, saateks kõlasid fašistiks kutsuvad sajatused. Tõenäoliselt pole see ilmselt erandlik üksikjuhus.

Toon siinjuures veel ühe näite, millised on Vene riigimeedia võimalused. Teemaks ühe Eesti ministri sünnipäevaloo kajastus.

Kõigest sellest kirjutades ei taha ma siiski mitte üksnes osundada probleemile, vaid ka kutsuda üles kõiki huvitatuid meie infopoliitika ning riigi kuvanditurbega tõsisemalt tegelema. Tean, et valitsusel on mõned sammud juba astutud, kuid kindlasti vajab teema pikaajalist ja väga sihikindlat strateegiat.

See puudutab väga erinevaid sisendeid ja tegevusi, alates avalik-õigusliku ringhäälingu reformist kuni konkreetsete infojulgeolekualaste sammudeni välja. Et aga hetkel pean selle loo lõpetama, siis jätan endale võimaluse juba varsti teema juurde tagasi tulla.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eristada võib kolme propagandarinnet:
1) Propaganda eestlastele. Siinkohal on valitsuskoalitsioon antud momendil omadega tipus ja olukord nende jaoks enam soodsamaks minna ei saa.
2) Propaganda venelastele (meil ja mujal). Siinkohal on Eesti sulaselgelt kaotanud. Kaotanud suurelt, täielikult, teenitult, loogiliselt, loodetavasti mitte pöördumatult, ent kes teab, ehk sihilikult -- kuna selle arvelt õnnestus suurelt propaganda tüüpi 1).
3) Propaganda muudele. Siinkohal on Eesti ühest küljest taas hävimas, teisest küljest on reaalpoliitika USA ja lääneriikide poolt Eesti suhtes soodne, nii et Eesti küll moraalselt kaotab, aga lääneriikidele on soodne selles suhtes silmi kinni pigistada.

Probleem on üks: EESTI VALITSUSE SEISUKOHAD EI OLE ENAM ÕIGLASED JA TÕSISELTVÕETAVAD. Kuigi 1) eestlaste mõtteviisi saab sõbraliku meedia ja teisitimõtlejate vaimse terroriseerimise abil veel kontrolli all hoida, on 2) venelaste jaoks Eesti valitsuse jutt tänaseks sama usutav kui eestlastele Põhja-Korea propaganda ning 3) kui Eesti oma vahendeid ei vali, siis põletab Eesti reaalpoliitilisest koostööst hoolimata oma poliitilise kapitali ja heasoovlikkuse Läänes.

Eeldatavasti ilmneb supp, kuhu eestivenelaste arvelt häältekorjamine Eestit välja viis, tegelikult peale 2008. aasta USA presidendivalimisi, kus neokonservatiivne mõttelaad eeldatavasti lüüa saab ning võimule tulevad Venemaa suhtes sõbralikumalt meelestatud isolatsionistid.

Selle löögi vältimiseks oleks tark juba täna väga sügavalt peeglisse vaadata ning hoolikalt oma positsioonid üle vaadata, kasutamaks vaid õiglasi, kaitstavaid argumente. Missugune Vene-vastasus ja ajalookäsitlused on õigustatud, missugused on aga isekad ja moraalselt laostunud, missugune on lihtsalt jälk šovinism Eesti moodi.

Pehmet maandumist pole vaja mitte ainult Eesti majandusele, vaid ka poliitikale ja poliitilisele enesehinnangule.
Anonüümne ütles …
Loomulikult tule teema juurde tagasi. :)

Hetkel tegeleb Eesti Rahvuslik Liikumine just julgeolekuriskidega ja keskkonnaprobleemidega Läänemeres, mis Eestit otseselt ohustamas on.

Seoses rahvastikuministri viimase aja tegevusega põõrame nüüdsest oma tähelepanu ka Ida-Virumaale.

Ära siiski muretse, meie lahendame probleeme meile omaselt... tsiviliseeritud moel, nagu täheldasid kindlasti meie tegevust jälgides seoses Tõnismäe pronksmehega.

Tervitades

Olev Vallimaa

kork15@hot.ee
alo ütles …
ilus oleks, kui seeriasse lisanduks näiteks ka analüüs pealkirjaga

Nii töötab Eesti propaganda III

Natukene vastumeelseks muutub (Eesti) meedia ühekülgne ja must-valge teema käsitlemine.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA