Barack Obama sõnad võlusid Nobeli komitee


Nobeli rahupreemia andmine USA vastsele presidendile Barack Obamale on vaieldamatult väga tähelepanuväärne samm. Enam kui paarisajast kandidaadist esile tõstetud USA riigipead tunnustati preemiaga suurte jõupingutuste eest rahvusvahelise diplomaatia tugevdamisel ning tuumarelvast vaba maailma taotlemisel.

Tegemist on sisuliselt väga suure usalduskrediidi ja lootuse rajamisega, sest president Obama pole olnud ametis veel mitte aastatki. Rääkimata siis sellest, et tal oleks tänaseks peale retoorika ette näidata murrangulisi saavutusi "rahvusvahelise diplomaatia tugevdamisel ja maailma tuumarelvast vabastamisel".

Eks sellises otsuses peegeldu suuresti Euroopa poliitilise eliidi lootus mitmepoolsete rahupüüdluste tugevdamisele maailmas, mille rahvusvahelise eestvõitlejana nähakse Barack Obamat. Kui see nii läheb, on tegemist Nobeli rahupreemiate ajaloos enneolematu juhtumiga. Ehk siis preemiale mitte ei eelne, vaid järgnevad teod.

Ometi on täna terve rida probleeme, kus president Obama on küll teinud kõlavaid retoorilisi avanguid, kuid tegelikke või olukorda muutvaid tulemusi pole veel näha. Mõistagi on mõned kuud ülimalt lühike periood suuremate muutuste eeldamiseks, näiteks Lähis-Idas, suhetes Iraani või Venemaaga.

Tuumarelvast vaba maailm on kindlasti kaunis eesmärk, kuid väga raske on ette kujutada selle saavutamist. Pealegi on täiesti tõsiselt arutletav küsimus, kas tuumarelvast täielikult vaba maailm oleks tingimata turvalisem ja ohutum.

Paljud analüütikud on viidanud, et strateegilise heidutajana pole inimkonna ajaloos olnud midagi töötavamat kui just needsamad vihatud tuumarelvad. MAD-strateegia töötas väga hästi Külma sõja ajal. Ka tänased suhted näiteks India ja Pakistani vahel on küll pingelised, kuid suuremat konflikti pole olnud alates mõlema riigi tuumarelvastumisest saati.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Üsna šokeeriv uudis, ausalt öeldes..

- Marek
Anonüümne ütles …
Oleks võinud ikka oodata natuke, nii paar-kolm aastat. Samas - siis võibolla enam ei kvalifitseerukski:)
Aga on veidramaidki juhtumeid olnud.

Tõnu
Anonüümne ütles …
tere,
Marko, teie kandideerite Viimsis, äkki võiks paar sõna ka valimiste teemadel rääkida?
teie erakonna kampaania tundub nõrk üleüldiselt. kahju ausalt öeldes. tundub, et osa teie juhtkonnast või PR meeskonnast vajab vahetust.
need valimistulemused otsustavad kes saab presideniks.
Anonüümne ütles …
Huvitav, kas on ka mingit tõde Ekspressi sahinates, mille järgi USA asepresident ei soovi Eestit külastada.
Anonüümne ütles …
Vahest peab komitee Obamat Viimaseks Politseinikuks ja arvab, et peagi on olukord nii korratu, et ei kõlba teda enam autasustada. Preemia on innustus viimseks innustuseks.
Juhend meile oleks 2% kaitsekulutusi masu kestes.
Anonüümne ütles …
pigem näitab selline valik, kuivõrd kusine on olukord maaiilmas: no ei olnud leida mingit tõsiseltvõetavat, innustavat "rahutuvi".

Rääkimata sellest, et vahe vabadusvõitleja ja terroristi vahel on kõvasti ähmastunud.

Samuti on mitmed konfliktikolded nii pikalt vindunud, et nondesse pole enam mõtet auraha toppida (kuigi seda on juba tehtud ja kasu eimiskit): Lähis ida, aafrika, kesk-ameerika - kõikjal köevad vanad konfliktid.

Mu jaoks ongi kõige alarmeerivam, et komiteel olid ideed lihtsalt otsas, tundub...

Salasilm
Anonüümne ütles …
Tere Marko

Marko miks nüüd valimiste eel ei räägi keegi savisaare plaanist kakskeelse riigina?

Kas kardate kaotada oma paari vene valijat.

Miks keegi ei räägi sellest bandest keskerakonna ridades kes aprillis tallinnat sodiks tampis!?!?!?!

Mis toimub?

Kas savisaat on mustkunstnik kes paneb teisi nägema mida ise tahab!?!?!?!

Ats

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?