Homset oodates, kuid...

Homme leiab siis Iirimaal aset ammuoodatud kordusreferendum (foto:WSJ) Lissaboni leppe küsimuses. Kõik märgid näitavad, et seekord annavad iirlased Euroopa reformimisele oma heakskiidu.

Viimaste arvamusküsitluste kohaselt on leppe toetajaid jätkuvalt kaks korda rohkem kui vastaseid (55 protsenti pool, 27 vastu). Samas pole otsustanud oma valikut viiendik 3 miljonist hääleõiguslikust iirlastest. Kuid kas sellest piisab Lissaboni leppe pikaldase ratifitseerimise lõpuleviimisest?

Mõneti ootamatult on Iirimaa asemele kerkinud Lissaboni leppe jõustumise komistuskiviks hoopiski Tšehhi Vabariik. 29. septembril andis grupp Tšehhi senaatoreid Konstitutsioonikohtule uue, 60leheküljelise kaebuse, kus palutakse hinnata mitte ainult Lissaboni leppe, vaid ka Maastrichti ja Rooma leppe vastavust riigi põhiseadusega.

Teatavasti on nii Tšehhi parlamendi alamkoda kui ka Senat Lissaboni leppe ratifitseerinud, kuid Senati liikmetel on endiselt õigus esitada päringuid Konstitutsioonikohtule.

Konstitutsioonikohtul võib sellise materjali läbitöötamine aega võtta ligemale pool aastat. Isegi, kui see aeg oluliselt lüheneb, pole välistatud, et 1. novembriks pole Lissaboni leppe ratifitseerimiskirjal endiselt president Klausi nime.

See aga tähendab, et Euroopa Liidu eesistuja Rootsi oktoobri lõppu kavandatud Euroopa uute kõrgete ametikohtade määramised lükkuvad taas teadmatusse. Samuti on probleemne uue komisjoni kokkuseadmine.

Võib vaid eeldada, milline surve on pärast homset langemas Tšehhi presidendile Klausile. Viimast on omalt poolt survestanud ka Briti konservatiivid, kes on lubanud tuleval kevadel eeldatavalt võimule tulles üle vaadata Suurbritannia heakskiidu leppele juhul, kui see pole lõplikult ratifitseeritud.

Kõik need kirjeldatud nüansid pole kindlasti kasuks ei Euroopa Liidule tervikuna ega liikmesriikidele eraldi. Juba enam kui viis aastat kestev reformiprotsess on kindlasti Euroopa Liidu ühisele toimevõimekusele mõjunud pidurdavalt.

Tšehhi kanguse ja Briti skepsise realiseerumisel pole välistatud erikiiruselise Euroopa Liidu kujunemist. See aga pole kuigi hea Euroopa Liidu tulevikule, sest olemasolevate globaalsete väljakutsetega tegelemine ei muutu sellest kergemaks. Kaotajaks jääb aga kogu Euroopa.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Бурджанадзе обвинила власти Грузии в сокрытии доклада Тальявини

Бывший спикер парламента Грузии, лидер оппозиционной партии "Демократическое движение - единая Грузия" Нино Бурджанадзе обвинила власти в попытке скрыть от народа правду о докладе международной независимой комиссии во главе с Хайди Тальявини по расследованию обстоятельств конфликта в августе 2008 года.

"Объективность заключения комиссии не отрицают даже власти Грузии, несмотря на то, что оно дает тяжелейшие оценки для нашей страны и самой власти", - заявила Бурджанадзе на брифинге в четверг. Она отметила, что в соответствии с опубликованным документом, причиной "пятидневной войны" назван массированный обстрел Цхинвали артиллерийскими установками типа "Град" со стороны Грузии в ночь с 7 на 8 августа, за чем последовали жертвы среди мирного населения и российских миротворцев, что дало повод для вторжения частей российской регулярной армии на территорию Грузии.

"Власти традиционно попытались посредством контролируемых СМИ вновь скрыть правду от своего народа. Сокрытие и "изуродование" фактов, приведенных в заключении, является еще одним преступлением перед гражданами Грузии", - заявила Бурджанадзе.

По ее словам, все авторитетные международные СМИ со ссылкой на этот доклад представили Грузию как страну, начавшую войну, что очень опасно для будущего страны.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?