Maiuspala ajaloogurmaanidele

Kellel vähegi huvi ajaloo ning eriti Teise maailmasõja vastu, nendel on kindlasti homme suurepärane võimalus osa saada tõelisest maiuspalast. Kell neli pärastlõunal on Okupatsioonide muuseumis tänu kirjastusele Grenader lugejatel võimalik kohtuda kaasaegse Venemaa ühe kõige põnevama ajaloolase Mark Soloniniga.

Äsja meie raamatupoodidesse jõudnud "22. juuni 1941. Katastroofi anatoomia" on tema esimene uurimus Teisest maailmasõjast, täpsemini siis Nõukogude Liidu sõttasattumisest ja esimeste nädalate lüüasaamise tegelikest tagamaadest. Esimest korda ilmus see teos viie aasta eest Ukrainas ning on nüüdseks elanud juba üle mitmeid kordustrükke ka Venemaal.

Lennundusinseneri haridusega 51-aastane Solonin pühendus Teise maailmasõja algusaastate uurimisele juba 1980ndate aastate algupoolel, kui tema kätte sattusid toona avalikkuse eest peidetud Nõukogude ajalehed sõja-aastatest.

Solonini pika ja visa töö tulemuseks on nüüd mitu põnevat ja allikamahukat uurimust Suurest Isamaasõjast, mis on harukordsed just tänu sellele, et purustavad üksteise järel stalinlikke müüte sellest sõjast. Tegelikult võib öelda, et Solonin on üks esimesi ajaloolasi Venemaal, kes on asunud põhjalikult ümber kirjutama Suure Isamaasõja ajalugu.

Tema tööd veenavad, kui palju müüte on veel täna avalikus käibes. Sama üllatav on seegi, et vaatamata üha tugevnevale "ajaloo võltsimise vastasele võitlusele" on ta jätkuvalt üllitamas raamatuid Venemaal. Seejuures ulatub tema teoste koguläbimüük üle 150 000.

Seega veelkord, kellel huvi kuulda mõtteid ja kommentaare otse Soloninilt, tulge homme Tõnismäele Okupatsioonide muuseumi.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA