Puidutollid ja Soome Nord Streami otsus


Soome majandusele oli tänane päev kindlasti väga tähtis. Arvestades põhjanaabrite metsatööstuse olulisust kõlasid Venemaa peaministri Vladimir Putini lubadused ümarpalgi eksporttollide külmutamisest veel üheks aastaks äärmiselt meelitavalt.

Putini avaldus kõlas Peterburis peetud Venemaa-Soome metsakohtumisel, kus osales ka Soome peaminister Matti Vanhanen. Kuid ümarpalgi teema polnud kaugeltki ainus ja võib olla isegi mitte peamine küsimus.

RIA Novosti ei teinud mingit saladust sellest, et Putini ja Vanhaneni kohtumise üheks peateemaks oli Nord Streami gaasijuhtme ehitus ning Soome valitsuse positsioon loamenetluse küsimuses.

Seepärast ei saa kuidagi välistada, et ümarpalgi tollide külmutamise küsimus on kaudselt seotud Nord Streami ehitamiseks vajalike lubade saamisega Soomelt. Kordan, et see on vaid oletus ning loodetavasti ei oma need kaks küsimust Soome valitsuse jaoks puutumust.

Venemaa liidrid on viimastel nädalatel väga aktiivselt suhelnud nii Taani, Saksamaa, Soome kui ka Rootsi poliitikutega, et saavutada Nord Streamile aasta lõpuks kõigi vajaminevate ehituslubade väljastamine. Nagu teada, tegi Taani sellel nädalal oma positiivse otsuse ka ära.

Igatahes teatas Soome peaminister pärast tänast kohtumist Putiniga, et ka Helsingi võiks anda Nord Streamile rohelise tee veel enne selle aasta lõppu. Seejuures on loaandmisel tähtsaimaks küsimuseks keskkonnatemaatika.

Kuni viimase ajani on vähemalt Eesti teadlastel tekkinud tõsised küsimused, kas Soome keskkonnaametnikud ikka kaaluvad kõiki ohtusid, mida Nord Streami praegune ehitusplaan võib Soome lahe õkoseisundile kaasa tuua. Just nendele probleemidele keskendubki eeloleval teisipäeval Riigikogus riiklikult tähtsa küsimuse ning vastavasisulise avalduse eelnõu arutelu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA