Ringkäik legendaarsel USS Cole'il


Täna õhtul avanes mul seoses ametliku vastuvõtuga võimalus teha eksklusiivselt ringkäik Tallinna sadamas viibival USA mereväe legendaarsel ristlejal USS Cole (vaata ka siit). Jäin pisut hiljemaks vastuvõtule minekuga, kuid seda enam aega oli rääkida nii kapteni kui relvajuhtimismeeskonna ülemaga.

Viimane tegi mulle ringkäigu laeval, alates mootoriruumist ja relvajuhtimiskeskusest kuni kapteni eluruumide ja sillani välja. USS Cole on küll juba 13 aastat vana, kuid ometi on ta üks häid näiteid kõrgtehnoloogilisest militaarvõimekusest.

Pean tunnistama, et see oli minu esimene kord olla ristlejal, mistõttu ei väsinud ka imestamast kogu selle laeva keerukat ülesehitust. Tõsi, ka minu saateohvitser kinnitas, et kogu laeva käigusüsteemi võib selgeks saada mitte vähem kui kahe kuuga.

Loo juures toodud pildil on näha USS Cole Norra aluse Blue Marlin "embuses" pärast terrorirünnakut tagasiteel Ühendriikidesse. Ristleja pälvis tuntuse 12. oktoobril 2000, mil Jeemeni rannikul Adeni sadamas tabas teda ootamatult Al Qaeda enesetapurünnak. Selle tagajärjel hukkus 17 meremeest, kelle mälestus on laevas ka kõrgelt au sees.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tegelikult on tegu siiski Arleigh Burke klassi hävitajaga, kuigi segadus on kerge tulema, sest Arleigh Burke klassi hävitajad on suuremad ja raskemini relvastatud kui sellest vanemad US Navy ristlejad.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA