Kogu tähelepanu on nüüd Vaclav Klausil


Nagu arvata oligi, kiitsid iirlased eilsel kordusreferendumil ülekaaluka häälteenamusega heaks Lissaboni leppe. Esialgsetel andmetel on poolthääli kogunenud üle 60 protsendi. Nii on iirlased täna selgelt toetamas Euroopa reformimist.

Kuid see ei lõpeta veel pikka reformileppe saagat, mis sai alguse kaheksa aastat tagasi. Nüüdsest on kogu tähelepanu tagasi Euroopa teises veeres, sest nii Poola kui ka Tšehhi presidendid pole siiani andnud oma allkirja parlamendi ratifitseerimisotsustele.

Poola president Lech Kaczynski suure tõenäosusega siiski annab oma allkirja lähematel päevadel. Vähemalt on ta varasemalt oma otsuse sidunud iirlaste referendumiga. Küll aga pole sugugi kindel see, mida teeb Tšehhi president Vaclav Klaus.

Formaalselt on Klausil täna võimalik viidata senaatorite uuele pöördumisele Tšehhi konstitutsioonikohtu poole, millest kirjutasin paar päeva tagasi. Suure tõenäosusega jääb seetõttu Tšehhi viimaseks liikmesriigiks, kes pole Lissaboni lepet ratifitseerinud.

Võib vaid eeldada, milline tähelepanu langeb nüüd president Klausile. Esimese temperatuuri saab võtta juba homme, kui Stockholmis kogunevad Euroopa Liidu rahvusparlamentide delegatsioonid. Uurin huviga, mida mu head tšehhi kollegid olukorrast arvavad.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Marko, vabandan, et lähen teise teema peale, aga oleks huvitav näha Sinu kommentaare hiljuti avaldatud Gruusia sõja raportile
http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/30_09_09_iiffmgc_report.pdf
Teema ju kindlasti huvitab Sind ning see tundub olevat üsna suure tähtsusega paber.
Anonüümne ütles …
Lisaksin oma ülaltoodud soovile, et peale Gruusia sõja küsimuste toob see raport jõuliselt ja selgelt välja laiema probleemi, mis on väga oluline Eestile ning teistele eks-NL riikidele ja kolooniatele. See on Venemaa mõjusfääride ("lähivälismaa") poliitika.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?