Soome otsus on pisut kummaline

Helsingi administratiivkohtu tänase otsuse kohaselt on Soomes tütre juures viibival Vene inimõiguslasel, 67-aastasel Maria Kirbasoval jäänud aega üks nädal riigist väljasaatmiseni.

Kirbasova sai tuntuks juba 1989. aasta aprillis, mil ta rajas Sõduriemade liikumise. Hiljem on ta aktiivselt seisnud Tšetšeenia sõja vastu. Seega on tegemist kindlasti isikuga, kelle tegevus pole olnud mõistagi meeltmööda Venemaa tänasele eliidile.

Kindlasti ei taha ma siin sekkuda Soome siseasjadesse. Veelvähem võiks kahtluse alla seada Soome kohtu sõltumatust. Samas tundub päris kummaline, et mitmed Soome poliitikud, sealhulgas migratsiooni minister Astrid Thors, on avaldanud toetust haigele Kirbasovale ning tema soovile lubada võimalust viibida oma tütre juures Soomes.

Mul on hetkel raske öelda, millised oleks täpsemalt võimalused, kuid selles olukorras võiks näiteks Eesti pakkuda Soome kolleegidele abi delikaatse olukorra lahendamisel. Mõistagi on see ennekõike võimalik, kui Maria Kirbasova oleks ise võimalikest lahendustest seoses Eestiga huvitatud.

Kommentaarid

Jaan Kundla ütles …
Marko, sa küll ütled, et sekku siin, kuid tegelikult on sinu hukkamõistev toon täiesti aru saada. Ütle siis juba otse, et Soome poliitikud sinu arvates püüavad vene peavoolu suunal põhjendamatult sõbralikud olla ning järgivad sealsete dissidentide suunal oma riigis jäist ning külma seadusjoont. Eesti ei saa siin aidata mitte Soomet vaid ainult seda naisterahvast. See aga oleks küll kena ja inimlik, kuid poliitilises plaanis täiesti tarbetu norimine vene suunal.
Katrin ütles …
Soome otsus on eriti arusaamatu selles mõttes, et Kirbasova tütar on Soome KODANIK. Siinkohal tunduvad täiesti lapsikutena vabandused, et ta oleks ikka pidanud varjupaika küsima. Aga kui ei oleks olnud tegu inimõiguslasega, kas siis oleks olnud normaalne (seaduslik) mitte lubada Soome kodanikust tütrel haige ema eest mitte hoolt kanda lasta? Seda enam, et rahalised vahendid olid ju olemas?
Vali Dool ütles …
No nagu otsus oli - ema-tütre suhe ei ole piisav põhjus ema riiki lubamiseks.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA