Paeti sõnad ja teod lähevad lahku

Seoses Kuuba vastu kehtestatud diplomaatiliste sanktsioonide tühistamisega Euroopa Liidu poolt on meil lahvatanud tõeline "kuubagate". Selle südamesse on sattunud välisminister Urmas Paet ning Eesti hambutu ja passiivne välispoliitika.

Milles iva? Esiteks väljendas Eesti ja Euroopa otsuse suhtes oma kriitilise arvamuse Mart Laar. Sellele järgnes väga terav vastus minister Paetilt. Viimane tehti lausa ametliku pressiteatena, mida ei kasutata isegi siis, kui oleks vaja väljendada Eesti välispoliitilisi seisukohti.

Asjasse mitte pühendatutele võib jääda mulje, et minister Paet esindas Brüsselis tõepoolest Eesti valitsuse positsioone, kui ta enda sõnade järgi aktiivselt toetas Tšehhi ja Rootsi seisukohti. Kuid see ei vasta tõele! Paet selgelt hämab.

Minister Paet võiks meelde tuletada, mida ta rääkis läinud reedel toimunud Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoni ühisistungil. Esiteks tuli Kuuba sanktsioonide tühistamise teema üles peaaegu muuseas. Kirjalikult meile positsioone ei esitatud. Teiseks ütles Paet täpselt nädal aega tagasi, et Eesti valitsus toetab täielikult diplomaatiliste sanktsioonide taandamist, kuna Kuuba olevat teinud märkimisväärseid edusamme inimõiguste vallas. Küsimuse peale, milles seisnevad need edusammud, tuli väga üldine ja ebalev vastus.

Rootsi ja Tšehhi vastuseisu teema tõstatus eraldi ning selle peale oli minister Paetil selge vastus: Rootsi jonnib ainult "isiklikel põhjustel" ning Tšehhi seisukoht polevat ka päris tõsine. Paeti esitatud valitsuse seisukoht ei viidanud küll mingil viisil tahtele Rootsi ja Tšehhi hoiakutega ühineda.

Seepeale tegin ettepaneku, et väliskomisjon võiks muuta seda valitsuse seisukohta ning teha ministrile ülesandeks liituda aktiivselt Rootsi ja Tšehhi positsiooniga. Põhjendasin seda ka asjaoluga, et Eesti välispoliitika üheks nurgakiviks on väärtuspõhisus, sealhulgas demokraatlike kodanikuvabaduste kaitse teema. Viimast on oma ametlikes kõnedes Paet ise korduvalt rõhutanud.

Teatavasti on Kuubas jätkuvalt vahi all väga rasketes tingimustes ligi 200 poliitvangi, mis pole sugugi vähenenud hetkest, mil Euroopa Liit otsustas 2003. aastal kehtestada Kuuba suhtes diplomaatilised sanktsioonid.

Kahjuks Reformi- ja Keskerakonna häältega jäi jõusse valitsuse algne positsioon ehk siis mitte-midagi-tegemine ja sanktsioonide tühistamisega nõustumine. Tõsi, komisjoni istungilt lahkudes lubas Paet retoorikas aktiivsem olla. Kuid veelkord, valitsuse positsioon jäi muutmata ning see sisaldas endas ikkagi Rootsi ja Tšehhi üksijätmist.

Kui nüüd selgub, et Paet oli kohtumisel aktiivselt toetanud Rootsit ja Tšehhit (millest rahvusvaheline press küll vaikib), siis järelikult ta omal algatusel muutis kohapeal valitsuse seisukohti ning peab seda vastavalt seadusele ka seletama Riigikogu väliskomisjoni ees.

Kahjuks peegeldub kogu selles episoodis meie tänase välispoliitika passiivsus ning hambutus. Välisministeerium on muutunud sisuliselt Euroopa otsuste järelerääkijaks, kust pole oodata ei algatusi ega ka kriitilisemat hoiakut. Kahjuks kiputakse juhinduma mõttest: mida vähem me kellegile muret teeme, seda parem meile. Tegelikult tähendab see aga Eesti rahvsuvaheliste positsioonide hägustamist ning tagahoovistamist.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kulla Mihkelson, jätke oma kaebelaul Välisministeeriumi nimel järele. See on just see hoovistumine(enekeskne tegevus) ning sellega poliitik hääli ei teeni. Ja kõige tipuks ei vasta see ka lihtsalt tõele. Jõudu asjalike mõtete mõtlemiseks ja virisemise vältimiseks. Virinat valijad ei hinda!
Anonüümne ütles …
Kuubat on ju hea kottida, selles toetab meid ka USA:-) Aga gaasirikka Türkmenistaniga kõlbab asju ajada küll! Kus on siin väärtustepõhine poliitika?
Muide - ka Kuubalt olla õli leitud, eks nüüd lähe asjad segasemaks.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Hei sina, Urmas, ära jända, Marko on proff, sina kõigest amatöör. Sa oled, Urmas, alati möku ja jääd selleks. Minul, Madisel, on õigus postitatda anonüümseid kommentaare, sinul, Urmas mitte. Hambutu väilisminister oled. NõrK!
Anonüümne ütles …
Härra Marko Mihkelson!
Mul,tavakodanikul ja kunagisel teie erakonna valijal on üks tähelepanek -ettepanek.
Kas teie isiklikult,teie erakond ja valitsuskoalitsioon tervikuna ei võiks kaaluda konkreetselt Kuuba teatud kategooria elanike (ajutist-tähtajalist) immigreerumistintegreerumist meie ühiskonda ja riiki?
Kui vaadata asja reaalse pilguga,meid ootavast sügavast majanduslikust kriisist ja rahvaste,rahvuste liikumisest euroopas,siis meid ootab 10-15 aasta pärast see sama tendens mis Prantsusmaalgi,Hispaanias ja ka Skandinaavia riikides-KAS EI OLEKS PAREM ORIENTEERUDA JUST KUUBA INIMESTE EESTISSE TULEMISSE TÕSISELT MÕELDA JA VALITSUSE (PROGRAMMIDE ALUSEL) OTSESEL KAASABIL?
Võtame Kuuba inimese-ta on samuti läbi käinud totalitaarse ühiskonna viletsuse. Samas kogu avalikkus teab,kui kõrgelt haritud on Kuuba eriala spetsialistid-ARSTID,Insenerid,KEEMIA-TOIDUAINETE ÖÖSTUSE SPETSIALISTID,TAVATÖÖTAJATEST,KEEVITAJATEST TEENINDAJATENI VÄLJA,samas töötavad tõesti sandikopikiate eest,ma kujutan ette,et eesti praegune palk oleks neile ju lausa elu unistuste täitumine,seda juhul muidugi,kui selekteeritakse(valitsuse tasemel kokkulepped,tööhõive konkursid ja muu selline) hingega ja asjalikult. Enamuses spetsialiste on saanud hariduse ka Venemaal,seega vene keelt osatakse piisavalt ja rahvas valdab hästi inglise keelt,seega kohe alguses keeleprobleeme ei teki. On ka teada,et kuuba rahvas oma olemuselt küllalt lojaalne,elurõõmus,mitte kibestunud,seega me ei saa enestele järjekordse massi kätt ettesirutavaid ning ainult sotsiaaltoetuste peal parasiteerivaid ronksinimusti aafrika põgenikke,mässumeelseid ning omi reegleid kehtestavaid araablasi ning asiaate,kes moodustavad omi linnakuid ning ühiskondi ühiskonna eneses. Pealegi nad pole veel rikutud kapitalistliku korra eluga-narkootikumid,aids,maffia(näiteks pole ma kuulnud kuuba maffiast,grupeeringutestjne.)
Teiseks,kui me euroopa liidult oskame eksperimendi käigus välja kaubelda erivolituse ja leppida kokku oma liitlastega lombi taga,et me saaksime erifondide toetusi teatud inimgruppide ettevalmistamisel teatud tuleviku Kuuba valitsuse-riigisektori spetsialistide e´ttevalmistamisel,et kunagi osa nendest sulanduks valutult uue Kuuba ühiskonna edasiviiateks,see oleks ka USa-le ju pluss-ei tekiks liitlase külje alla järjekordne Venetsueela,Nikaraagua ja et ei korduks see ,mis oli Jeltsini venemaa 90-alguses,kus riigikord muutub pseudo demokraatlikuks ning üliliberaalne vabadusse uppudes rahvas valib uue Don Putini.
Meile tooks hispaaniakeelne rahvas rikkaliku kultuurieripära,spetsialiste,rõõmsalt teenindavaid töötajaid,muusikutest,kunstnikutest,tippsportlastest ja üldse andekatest inimestest rääkimata-SEST LÕPPKOKKUVÕTTEKS SEE ARV INIMESI ,MIS KATAKS MEIE ÜHISKONNA VAJADUSED POLEKS JU KUUBA RAHVAARVU SILMAS PIDADES JU VÄGA MÄRKIMISVÄÄRNE.
Äkki võtaksite kätte ja vviksite sellise asja läbi-MIKS SEE EI VÕIKS OLLA EESKUJUKS KOGU EUROOPA JA MAAILMA JAOKS ja näitaks kujundlikult ,kuidas meie integratsiooni protsessid toimivad ja tegu on ainult rahvatahtmises,ei saa venemaa hõõüruda kogu aeg nina alla oma pidevalt virisevaid "mittekodanike",kui kohe samas ühiskonnas on edukalt hispaaniakeelsed kuuba inimesed edukalt sulandunud eesti (euroopa)ühiskonda,kes on võtnud kätte ja ära õppinud kohaliku keele,omaks võtnud paiksed tavad ning tootnud riigile ESKP-d.
Eks ideaalset pole võimalik nõuda ,kuid pürgida ju võiks-MA EI NÄE PAREMAT IMMIGRANTIDE MASSI KUSAGILT MUJALT KUI JUST KUUBALT JA SEDA KOHESELT,SEST AASTA-PAARI VÕI 5 PÄRAST ON JUBA HILJA NING TEGEMIST KOLMANDA-NELJANDA "LAINE" MITTEKVALITEETSE MASSIGA.KELLEGA TULEB KÕIK SEE LÄBI KÄIA ,MIS OLNUD SAKSAMAAL ,HISPAANIAS JA PRANTSUSMAAL!
Edu soovides!INGA
Dani ütles …
Minu arvates on küll naljakas, kuidas esimene Anonüümne leiab, et see on väga paha, et Marko mõtleb ka muule kui valijate häältele:P
Anonüümne ütles …
Paraku virisemisega ta ainult sellele tähelepanu pöörab. Ma ei tea, kust tuleb see arvamus, aga tundub, et Mihkelsonuile on välisminsiteeriumi kirumine stampsõnavalinaks. Kas see on välispoliitika üle mõtlemine?
Anonüümne ütles …
"Välispoliitika" ja "reformierakond" ühes lauses tekitab minus tavaliselt teatud hämmingu ehk siis muudab mind murelikuks ja enamasti ka kurvaks. Kaitsepoliitikaga on kahjuks sama lugu...
Küll aga ei saa ma Markoga nõus olla Kuuba ning kehtestatud sanktsioonide õig(l)uspärasuse suhtes. Nii poliitvangide hulk kui ka sõnavabaduse piiramise määr Kuubal kahvatuvad mõnede meie liitlaste poolt praktiseeritust ja paraku ka meie poolt aktsepteeritust. Pole parata, tänapäevane poliitika baseerub huvidel.
Siiski, silmakirjalikkus ei pruugiks olla kohustuslikuks komponendiks. Eriti nii vahetus meedias kui blogi.
Marko Mihkelson ütles …
Head kommenteerijad! Hea, et teema pälvib tähelepanu. Välispoliitika ja sealhulgas ka selle teostajate töö ei saa ju ühes demokraatlikus riigis olla puutumatu. Anonüümne (virine jutu mehele/naisele) ju teab ise hästi, et kriitika pole mitte pidurdav, vaid edasiviiv jõud. Parlamendi roll on jälgida ja kui vaja ka kritiseerida täidesaatva võimu tegevusi.

Mis aga puutub Urmas Paeti hommikul kirjutatud kommentaari, siis seda on lihtsalt piinlik lugeda. Hea Urmas, räägime asjadest ikka nii, nagu need tegelikult on. Ja räägime Eesti välispoliitikast, mitte ühe või teise erakonna välsipoliitikast.
Marko Mihkelson ütles …
Veel üks asi, mis pole vähem oluline. ELAKi ja väliskomisjoni istungist (nagu kõigist) on lindistus. Kutsun Urmast seda üle kuulama, kui mälu on heitlik. Teisalt teeb mulle muret see, et minister jätab oma tänases blogiloos mulje, nagu saaks ELAK kinnitada või muuta valitsuse välispoliitilisi seisukohti. Vastavalt seadusele saab seda teha vaid väliskomisjon!! Ja selle otsuse blokeeris kahjuks just Urmase erakonnakaaslane. Aga ikkagi, kutsun ka siin uuesti pigem rääkima välispoliitika sisust.
Marko Mihkelson ütles …
Ja veel üks paljudest täiendustest Kuuba debatti: http://www.huffingtonpost.com/2008/06/19/eu-lifts-cuba-sanctions_n_108173.html

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA