Schumerile tuleb otsustavalt vastu seista

USA demokraadist mõjuka senaatori Charles Schumeri äsjane arvamuslugu The Wall Street Journalis kinnitab kahjuks üha rohkem Lääne vasakpoolses poliitvoolus levivat suhtumist: Ida-Euroopa julgeolek on vähematähtis kui Venemaa taktikaline kaasamine näiteks Iraani kontekstis.

Selline naiivne ning pinnapealne seisukoht vaid kinnitab, et USA demokraatidel pole veenvaid vastuseid globaalset julgeolekut mõjutavate teemade lahendamiseks. Ootaks väga, mida Barack Obamal on siin öelda.

Kahjuks näitab see Schumeri "mõttelend" veelkord, kui elujõuline on ikkagi Jalta mõttelaad või Chamberline'i pärand. Minu arvates võiksid Ida-Euroopa riigid kiiresti reageerida vähemalt Washingtonis asuvate saatkondade või koguni mõjukate kogukondade tasemel Schumeri lapsusele.

Jalta sobingud peaksid olema igaveseks minevik. Samas näeme, kuidas jõudsalt hoogu koguv realpolitik on jälle asumas vabade väikeriikide huve taandama. Seda ei tohiks mitte mingil juhul lubada.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ma ei arva et "schumerid" USA esinduskogudes nii naiivsed on. Asi on ikkagi selles, et lähis-idas on USA omadega tõsiselt puntras. Meeleheitel inimene proovib ka äärmuslikumaid asju. Üritada saada Venemaad Iraani vastaspoolele saada kuulub just meeleheitest tehtud tegude hulka.
Anonüümne ütles …
See Iraani probleem on küll rohkem USA väljamõeldis/sünnitis. Iraan on olnud suhteliselt stabiilne ja oma naabrite vastu agressiivsust pole näidanud. Kus kohast nüüd järsku see oht tuleb? Eks ikka politikaanide peadest. Ka oma tuumaprogrammis pole Iraan tegelikult rikkunud ühtegi reeglit ega lepingut. Tuletan meelde, et IAEA-l oli juurdepääs Iraani tuumaprogrammile, kuid peale USA susimist muutus Iraan (ülla-ülla) vähem koostööaltiks.
Siit järgmine küsimus - kelle eest need raketitõrjesüsteemid kaitsma peavad? Väita, et Iraan on suureks ohuks Euroopale, on nonsenss, meenutab kangesti "45 minuti mehe" Tony Blairi juttu:-)( muide - on ikka hämmastav, millist paska võib üks poliitik suust välja ajada ja ikka puhtalt pääseda!)
Tahtsin ka teemani jõuda aga ei viitsi enam.
Rahu.
Tõnu
Anonüümne ütles …
Raketibaasid Ida-Euroopas ei suurenda absoluutselt mitte mingil viisil nende riikide julgeolekut. Pealegi on kõnealuste maade elanikud selgelt nende baaside vastu.
Giustino ütles …
See oli rumal asi õelda. Ma ei usu, et teised partei juhatajad, näiteks Joe Biden, arvavad sama moodi. Praegu on ilmselt võimetu Ida-Euroopa müüa. Kus on Ida-Euroopa piirid? Kesk Berliinis?
Marko Mihkelson ütles …
Giustino: kindlasti pole see demokraatide konsolideeritud arvamus, kuid teatavat mõtteviisi see siiski näitab. Tegelikult on selle sisuks kõver arusaamine Venemaast ning viimase välispoliitilistest ambitsioonidest.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA