Ilves ja Medvedev ei üllatanud

Nagu arvata võiski, Eesti ja Venemaa presidentide tänane kohtumine Hantõ-Mansiiskis ei pakkunud üllatusi. Kuna tegemist oli sedavõrd harva kohtumisega, siis juba üksnes selle toimumise fakt ise on tähelepanuväärne.

Kindlasti tuli see viisakuskohtumine vaid kasuks Eesti-Vene suhetele. Samas on väga raske eeldada, et sellele järgneks väga kiireid muutusi. Medvedevi nõunik Sergei Prihhodko jättis palli endiselt Eesti poolele, mis pole kuigi lootustandev sisuka dialoogi loomiseks.

Väga iseloomulik oli ka see, kuidas näiteks Venemaa telekanal ORT oma õhtuses uudistesaates Vremja sündmusi näitas. Esiteks ei tehtud viidet Ilvese ja Medvedevi kohtumisele, ning teiseks lasti Venemaa Riigiduuma väliskomisjoni esimehel Konstantin Kossatšjovil teravalt kritiseerida Ilvese kõnet soome-ugri rahvaste maailmakongressi avamisel.

Esimene kokkuvõte Ilvese ja Medvedevi randevuust on lihtne. Kohtumine oli hea ja vajalik, kuid kaugeleulatuvaid järeldusi sellest pole mõtet teha. Kindlasti tuleks püüda konkreetsetes küsimustes edasiminekut, kuid mingeid Eesti ühepoolseid järeleandmisi (näiteks piirileppe osas) ei ole põhjust Kremlil oodata.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Juba hommikuses ORT uudistes hakati kajastama kogu soome-ugri kongressi lihtsalt kui mingit imelike kokkusaamist. Kes millise lennukiga tuli jne. Eestil ei tasu siit läbimurret küll oodata. Need suhted on liiga keerulised, et Venemaa suudaks neid adekvaatselt käsitleda. Miks nad muidu nii hüsteeriliselt kaitsevad oma nägemust ajaloost. Nende poliitiline eliit kardab müüdi kokkukukkumist.
Anonüümne ütles …
ma olen venelastelt ikka küsinud, et kui teie maa vägevus nõnda suur on, mida te selle "revisionistliku" ajaloo pärast nii paanikas olete? Nii suur ja tugev ei peaks ju kartma?

Aind mõni üksik on suutnud välja öelda, et me oleme mures kuna "nõukugude" ajalookäsitlus on meie enesehinnagu nurgakivi.
Anonüümne ütles …
Eestlastel ikka see mitusada aastat vana lootus, et saame hea tsaari jutule ja kõik meie probleemid on lahendatud. Unustage ära, ametnikud nagu Prihhodko ja Kossatsjov selleks ongi, et must töö tsaari eest ära teha. Eesti esindajtel tuleb lihtsalt väärikalt käitauda ja mitte hetkegi lasta välja paista, et me oleme mingitekski järeleandmisteks valmis. Neid on juba küllalt tehtud ja tolku ei mingit, tuletaagem meelde: vene sõjaväelaste riiki jätmine, õigeusu kirikutele vara andmine jne. jne... Pelae igat järeleandmist on ainult kisa veel suurenenud.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?