Medvedev Berliinis erisuhet kinnistamas

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi eilne visiit Saksamaa pealinnas suuri üllatusi ei pakkunud, kuid kinnitas Moskva ja Berliini teatavat erisuhet.

Alates Medvedevi presidendiks valimisest on see juba kolmas kõrgetasemeline kohtumine Venemaa ja Saksamaa tipp-poliitikute vahel. Liidukantsler Angela Merkel oli Moskvas 8. märtsil, seejärel väisas 5-päevase visiidiga Venemaad Suure koalitsiooni teine juhtfiguur, välisminister Frank-Walter Steinmeier ning nüüd siis Medvedevi esimene läänevisiit Berliini.

Seda erisuhte staatust kinnitas Medvedev ka eile kaudselt pressikonverentsil. Kõige muu hulgas rõhutas Medvedev muidugi Nord Streami olulisust Venemaa ja Saksamaa majandussuhetes. Sellega tehti veelkord selgeks, et tegemist pole mingi eraettevõtte konkreetse projektiga (nagu teinekord püütakse Nord Streami käsitleda), vaid ikka riiklike huvidega energiakoostöö vallas. Mis mõistagi on loomulik. Arvestades Venemaa välisluurele lähedalseisvate analüütikute aktiivsust viimasel ajal, siis Moskvale teeb tõsiselt muret Nord Streami ellurakendamise venimine.

Pikema kõne pidas Medvedev Berliinis poliitiliste ja ühiskondlike huvirühmade esindajatele. See väärib igatahes läbilugemist. Medvedevi retoorika ning positsioonid muidugi veenavad, et Venemaa uus president jätkab päris vankumatult oma eelkäija liini. Puudutagu see siis NATO laienemist, raketikilbi küsimusi või suhteid Euroopa Liiduga. Jutt ühistest väärtustest oli muidugi kena, kuid paraku ei ole Medvedev suutnud siiani sõnadest enamat.

Hetkel tundub, et Putini ja Medvedevi tandem on võtnud Euroopas sihikule peaasjalikult kolm riiki - Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia. Kõikjal on käidud (Putin Itaalias ja Prantsusmaal) ning kõikjalt näib lähtuvat Moskvale kaasatundvat joont. Heaks lakmuseks on siin mõsitagi NATO liikmelisuse tegevuskava andmise küsimus Georgiale ja Ukrainale.

Saksamaa ja lääneriikide hoiakuid Venemaa suunal saan ise üle kontrollida nädala pärast, kui Berliinis peetakse USA, Euroopa Liidu ja Venemaa kolmikkonverents.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kui armas poliitiline armukadedus!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA