Uus raamat Hodorkovskist

Kirjastuse Pegasus vahendusel on eesti lugejateni jõudnud Vene ajakirjaniku Valeri Panjuškini raamat "Mihhail Hodorkovski. Vaikuse vang". Kuna Pegasuse palvel eessõna kirjutades oli mul võimalus selle raamatuga varem tutvuda, siis võin kinnitada, et tegemist on väga hea ja julge looga ühe rikka mehe saatusest kaasaegsel Venemaal.

Ajalehe Kommersant vaatlejal Panjuškinil on minu arvates läinud korda kirjutada haarav ning samas ka kriitilist meelt säilitav lugu Hodorkovskist, tema sisemisest vabanemisest ning sellest tulenenud konfliktist president Putiniga.

Iseenesest ei ole raamat üles ehitatud sensatsioonilistele infokildudele (kuigi mitmed nüansid olid vähemalt mulle seni teadmata), vaid on eeskätt hinnatav tema terviklikkuse ning vabaduse ideed Venemaal läbi Hodorkovski lahtimõtestavana.

Panjuškin on kasutanud päris mitmel pool Hodorkovski kirju vanglast. Tõsi, ta pole päris kindel, kas need on ikka Hodorkovski kirjutatud. Kuid siiski. Ühes sellises kirjas ütleb Hodorkovski Putinile õnnesoove saates: "Teil on täna olemas peaaegu kõik. Ma tahan Teile soovida seda vähimat, mida Teil ei ole: vabadust ja rahu".

Tänase Venemaa paremaks mõistmiseks on Panjuškini raamat igal juhul hea abiline. Soovitan seda kõigile.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ka see raamat on huvitav!!

http://www.kp.ru/daily/23955.4/71976/print/
Политика
Экс-канцлер Германии Герхард Шредер:

Если бы Россию принимали в «G-8» сегодня, США были бы против

На русском языке выходит книга воспоминаний бывшего главы ФРГ
Никита КРАСНИКОВ — 23.08.2007
Marko Mihkelson ütles …
Herr Schröderi raamat on muidugi huvitav, eriti see koht, kus ta president Putinit tubliks demokraadiks nimetab. Mida kõike raha nimel ära ei tehta...
Marko Mihkelson ütles …
Lugege seda uudisnuppu ning mõistate, kui keeruline ja ohtlik on tänasel Venemaal olla südametunnistusega ajakirjanik:
http://www.newsru.com/russia/24aug2007/panushkin.html.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA