Miks rünnata lõhkemata pommiga?

Eileõhtune intsident Gruusia-Vene suhetes paraku viitab, et pinged kahe naabri vahel on jätkuvalt kõrgel. Näib, et kellegi huvides on kõigiti provotseerida konflikti "kuumenemist" või siis lihtsalt oma jõudu demonstreerida.

Tsitelubani küla, kuhu maandus umbes 700kilone pomm, asub umbes 65 kilomeetrit Tbilisist loodes. Seega pole tegemist ei Lõuna-Osseetia ega ka Abhaasiaga, vaid Gruusia pealinna vahetu lähedusega.

Venemaa õhujõudude juhtivohvitserid on Gruusia agressioonisüüdistused kiiresti tagasi lükanud. Nemad polevat ei esmaspäeval ega ka täna mingeid lende Gruusia kohal teinud. Kõlab umbes sama veenvalt, kui näiteks 1994. aasta novembris/detsembris, mil Vene lennuvägi pommitas Groznõid. Ka Gruusia õhuruumis on Vene sõjalennukid varemgi omatahtsi toimetanud, eriti aktiivselt aga tšetšeene taga ajades Pankisi orus.

Lõhkemata jäänud pommi väljatulistamine võib olla inimlik eksitus, nagu ikka võib teinekord juhtuda. Kuid, et see toimus just Gruusia õhuruumis ning Tbilisi vahetus läheduses, ei jäta siiski kahtlust aktsiooni tegelikes eesmärkides.

Vähemalt esmaanalüüs lubab oletada, et Venemaa tegevuse motiiviks on mingi hoiatussignaali andmine Tbilisile. Kas see puudutab võimalikke edasisi arenguid Lõuna-Osseetias (aga miks ka mitte Kosovos) või on lihtsalt jõudemonstratsioon NATOsse pürgiva Gruusia vastu, seda teab tõenäoliselt vaid väga väike ring inimesi.

Kuid olgu kuidas on, taolist intsidenti (isegi kui juhuslikku) saab käsitleda üksnes kui agressiivset ja provotseerivat akti suveräänse riigi vastu. Sellisele sammule saab anda vaid üheselt hukkamõistva hinnangu.

Kommentaarid

tambet ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
tambet ütles …
Selle kohta on ka alternatiivne versioon:
http://www.interfax.ru/e/B/politics/28.html?id_issue=11806450
Anonüümne ütles …
EPL-i kommentaariumis oli päris mitmeid, kes arvasid, et tegu oli vaid tühja kütusepaagiga (kuna hävitajad pomme tavaliselt ei pillu, tühje paake aga küll).
Anonüümne ütles …
Provokatsioon nii v6i naa, olgu tehtu koordineeritud v6i isetegevuslik - v66rasse 6huruumi tungimine ning tühja kütusepaagi/ sütikuta pommi allaheitmine.
tambet ütles …
Kui see tõsi on, et Vene lennukid olid, siis tundub küll, et Putin kas ei kontrolli hästi enam olukorda või andis sellisele aktsioonile oma isikliku õnnistuse.
Anonüümne ütles …
Hiljuti sahistasid Vene sõdurid koos saatkonna töötajaga Hiiumaal põõsastes. Samuti provokatsioon, ainult natuke pehmes formaadis?
Anonüümne ütles …
Gruusiaga piirnevas Põhja-Kaukaasia sõjaväeringkonnas käivad alates 31.07. õhuväe õppused, mis peaks lõppema 9.08. Rakett oli grusiinide väitel KN-58 ja võis olla sihitud Gori lähistel paikneva radarijaama pihta (KN-58 on radarivastane juhitav rakett). Läks 5 km sihtmärgist mööda ja ei lõhkenud. Tegu võis olla ka juhusega - õppuste kavas olid ette nähtud sarnased rünnakud maapealsete sihtmärkide pihta ja vene pilootide kvalifikatsioon ei ole Trojanovi juhtumist alates palju tõusnud. Samas on täiesti võimalik, et tegu oli sihiliku rünnakuga. Venelased ratsutavad praegu tiigri sejas. Näis, kui kaugele lähevad.
Unknown ütles …
Tundub veidike absurdne. Peaks olema ju väga selgelt kindlaks tehtav, kas seal olid Vene lennukid või ei. Kui Gruusial on tõendid, siis Venemaa ei saa nende vastu. Kui Gruusial tõendeid pole, siis ka sellist intsidenti arvatavasti polnud. See, et teise riigi hävituslennuk lendab üle terve riigi territooriumi ja heidab sinna pommi, mis ei plahvata. No ma ei tea.. kõlab kuidagi väga absurdselt lihtsalt. Okei, rikub veits piiri nagu Vaindloo juures vms. Aga julmalt sisemaale ja pommitama... väga uskumatu. Rohkem sõja kuulutamise moodi, mitte lihtsalt intsident. Ja ma ei usu, et isegi Venemaa NII loll on.
Unknown ütles …
Hävitajad võivad õhk-maa tüüpi juhitavaid pomme visata küll minumeelest. Tankide hävitamiseks vms.
Marko Mihkelson ütles …
Kõigile: eile näitas Gruusia ametlikult radaripilti, millel näha kahe lennuobjekti sisenemine Venemaa piiridelt. Gruusia soovib ka ÜRO JN kokkukutsumist. Leian, et tegemist väga tõsise vahejuhtumiga, mis peab vägagi selgeks räägitama. Minu arvates on läänemaailma reaktsioon olnud pisut udune ja loid. Kuid hea, et meie välisminister on kiirelt tegutsenud.
KT ütles …
VF mägibki sellise arvamuse peale, et ega ta "NII loll" ka pole. tuletage meelde kasvõi Leedu juhtumit (VF lennuki allakukkumine) või kasvõi Pristina case'i ... mõlemal juhul kõlas tagantjärele seletus nö inimliku faktori kohta.
KT ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles …
Mul on alati sel vene suunal olnud kyssa, et kuiv6rd tähtis see "Eesti natsistamine" Venemaale tegelikult on?

Et kas pole äkki nii, et mingi ametnik on palgatud tegema "rutiinset tööd", ja ainsad, kes neid tekste v6imendavad, oleme meie ise?

Eeldusel muidugi, et igasugu seisukohav6ttte vorbitakse kymneid iga päev ja keegi ei pane tähelegi...
Anonüümne ütles …
Вот такие пироги!
*******************
CNews.ru: Лента новостей
08.08.2007, 17:00:13
Власти России непричастны к кибератакам на Эстонию: доклад следствия
Кибератаки на Эстонию из России – дело рук «интернет-толпы», а не государственных органов. К такому выводу пришёл специалист израильской компании ИБ-консалтинга Beyond Security Гади Эврон (Gadi Evron), участвовавший в расследовании инцидента по приглашению властей Эстонии, сообщает агентство UPI.
«Использование интернета для создания онлайн-толпы показало себя эффективным и, не исключено, будет чаще приниматься во внимание в будущем», - заявил Эврон на конференции Black Hat.
Напомним, что массированные атаки на интернет-инфраструктуру Эстонии начались в конце мая 2007 г. после решения властей страны перенести монумент Бронзового солдата из центра Таллина на окраины. Первоначально журналисты предполагали, что атаки проводились по указке властей, однако никаких подтверждений этому не последовало. Эстонские серверы заваливали «мусорными» запросами патриотически настроенные жители России – от хакеров со своими ботнетами до обычных пользователей, которым в блогах предлагалось запустить бесконечный ping правительственных серверов Эстонии.
Адрес новости: http://www.cnews.ru/news/line/index.shtml?2007/08/08/261969
***********
Это я к тому, что наши лидеры торопливо "встали на сторону Georgia". В то время как менее "ангажированные" индивидуумы советуют соблюдать выдержку и дожидаться результатов ОБЪЕКТИВНОЙ экспертизы.
Anonüümne ütles …
Сейчас ТВ сообщило, что грузинская сторона уничтожила головную часть управляемой бомбы(ракеты?),
а остальные обломки увезла, не предъявив их миротворцам,
не смотря на поступившую просьбу.
Если всё так, то ОБЪЕКТИВНОЕ расследование сильно осложняется.
Не оказаться бы нашим торопливым политикам и журналистам соисполнителями дурно разыгранной политической глупости.
KT ütles …
hea kukimuki nimeline kaaskommentaator (ehkki stiili järgi väääääga tuttav vene-delfi'lane) .. kui sa väidad, et VF militaaridest koosnev rahuvalve oleks objektiivse ekspertiisi allikas, siis ... nojah, siis võib küll ainult imestada :)
KT ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles …
A Pro Pos ...
Кстати ...
Уже и грузинская сторона сообщает, что был ОДИН самолёт (выше "декларируется" без обиняков, что ДВА).

Я не утверждал, что ТОЛЬКО миротворцы суть источник объективной информации.

Но всё-таки, что за странные совпадения?
14 часов Грузия не откликалась на информацию миротворцев о появлении самолёта.
Затем именно Грузинская сторона ОТРИЦАЛА вхождение в зону какого-либо самолёта.

Сейчас пошёл поток противоречивой и "мутной" информации.

Обращает внимание на себя и заявление экс-министра иностранных дел Грузии о возможной провокации со стороны политиков накануне встречи контактной группы.

И зачем же было ракету уничтожать??
Всё-таки ВЕЩДОК ..
Anonüümne ütles …
kasutaja kukimuki jutust ei saa aru ehk võiks ülbusest loobuda ja teistega samas keeles kõneleda?
tambet ütles …
See oleks muidugi sellise kisa peale paras pirukas, kui selguks, et tegu oli Gruusia enda lennukiga :)
Anonüümne ütles …
Как знакомо ...
Кто не с нами, тот против нас!
*** ehk võiks ülbusest loobuda ***
Anonüümne ütles …
no kuule, mismoodi seda asja siis võtta? siin räägivad inimesed juttu ja sina tuled teises keeles seletama. ei ole siis ülbus või?
see jutt, et kes ei ole meiega on meie vastu on ju rohkem sõbraliku idanaabri suhtumine.
Anonüümne ütles …
no milles probleem - mõlemad saate teineteisest aru ... ärgem muutugem väiklaseks!
Anonüümne ütles …
tegemist on elementaarse viisakusega, mida ema pisikesele lapsele juba seletama peaks. väiklusest on asi kaugel.
siiski ei saa teineteisest eriti aru, kirillitsates lugemine on väga vaevaline.
Anonüümne ütles …
oeh, lõpetage ära, eks.

tuleb jah tüüp, kirjutab vene keeles eestikeelsete kommentaaride vahele. nagu vastustest näha, saavad eestikeelsed kommentaatorid ilusti aru, mida kirjutati. tüüp ise ka saab ilusti aru, mida vastatakse/vastu küsitakse.

jutt iseenesest ei ole vale, tüüp ei lahmi.

milles on probleem? nagu lasteaed, ausõna.

ma ei julgeks ka vene keeles venekeelses keskkonnas kirjutada, kasvõi lihtsalt sellepärast, et ma suudan reeglina ikka midagi väga valesti kirjutada. ja siis valingi vastavalt lugejaskonna eeldatavale või jälgitud keeleoskusele muu keele. probleeme ei ole tekkinud.

aga teemakohaselt: ma olin isegi imestunud, et meie välisminister tegi suht rahuliku avalduse, kust ainult ridade vahel võis välja lugeda, et 'venemaa tegi, aga kontrollime ilusti'.

lääne reaktsioon oli konkreetne ja objektiivselt vaadates ilmselt ka õige - rahunege maha, kontrollime korralikult, mis toimus.

kui rakett on ka reaalselt hävitatud või uurimise mõttes kahjustatud ja korralikke andmeid lennukite liikumise kohta ei ole, siis ei ole georgial ausalt kedagi muud süüdistada kui iseennast. samas on sellekohased uudised siiani (niipalju kui mulle neid ette jäänud on) olnud tasemel 'naised saunas rääkisid'.
Anonüümne ütles …
ega ma viriseda eriti ei armasta, seepärast ka viimase kommentaari raske südamega kirjutan.
eelmise inimese loogika oli, et kui siiamaani keski ütlema ei ole tulnud, et ma nurka situn, siis on kõik okei? julgen vastu vaielda.
teiseks, ma ju mainisin, et kirillitsates lugemine ei edene üldse, kuskohas siin on väide, et me saame teineteisest suurepäraselt aru, ära tõestatud?
veelkord, ei meeldi viriseda, aga ennast tampida ka ei lase.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA