Ühendriigid mures Ida-Euroopa pärast

Ameerika Ühendriikide Esindajatekoja väliskomisjon pidas eile ligi kahetunnise kuulamise Kesk- ja Ida-Euroopa riikide üleminekuküsimustest, kus suur osa ajast kulus ka Venemaa ambitsioonide lahkamisele.

Asjaolu, et Kongressi mõlema koja väliskomisjonid on viimase kuu aja sees pidanud kuulamisi Venemaa ja selle läänepoolsete naabrite teemal, viitab kahtlemata Washingtoni kasvavale murele Moskva ambitsioonide pärast.

See peaks kahtlemata tegema meidki väga tähelepanelikuks, sest jutt ei ole ju ainult Gruusiast ja Ukrainast, vaid puudutab ka NATO liikmesmaid Ida-Euroopas. Mida tähendab meie jaoks see, kui Venemaa suudab ühes või teises Ida-Euroopa riigis peaasjalikult energisõltuvust ära kasutades oma poliitilist mõjujõudu kasvatada?

Väliskomisjoni mõjukas esimees Tom Lantos (pildil) kritiseeris eilset kuulamist sissejuhatades taaskord teravalt Venemaa püüdlusi saavutada suuremat mõjuvõimu Kesk- ja Ida-Euroopas.

"Kui me vaatame sündmusi Gruusias, Ukrainas, Eestis, siis pole kellelgi rahvusvahelisest üldsusest kahtlust, et Putin kasutab iga võimalust taaskehtestada poliitiline ja majanduslik ülemvõim selle regiooni üle," ütles Lantos.

Budapestis 1928. aastal sündinud juudi päritolu Lantos on ainus praeguse Kongressi liige, kes pääses eluga Holokausti jubedustest ning seetõttu on ka vahetult seotud nimetet regiooni mineviku ja tänapäevaga.

Seetõttu ei jätnud ta ka teravalt kritiseerimata Ida- ja Kesk-Euroopa enda valitsusi, millest mõned pole piisavalt edukad olnud läbipaistvate ja demokraatlike süsteemide rajamisel. Seda nimetas ta kogu Euroopa stabiilsusele üheks suurimaks ohuks, kutsudes Ühendriike ja Lääne-Euroopat suuremale koostööle Ida-Euroopa järeleaitamises.

Lantos on olnud üldiselt tuntud, kui kõva sõnaga mees. Juunis võrdles ta näiteks ühes oma kõnes Venemaa presidenti Putinit lollikese madrusega, Saksamaa ekskantslerit Gerhard Schröderit nimetas aga otse "poliitiliseks prostituudiks".

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA