Putin andis ennetavat kahurituld

Täna Washingtoni privaatsele randevuule Bushide "dünastiaga" lennanud Venemaa president Vladimir Putin andis kodus paraja ennetava kahuritule. Kuidas teisiti hinnata Putini sõbralikku kohtumist Venetsueela presidendi Hugo Chaveziga või siis uut "gaasirünnakut" Euroopale (lepe Itaalia ENIga South Streami rajamiseks ning Balkani haaramine).

Olgugi, et Putin hoidis oma retoorika madalamatel toonidel, kõlas Moskvas ikkagi Chavezi USA-vastane hüsteeria: "Me peame hävitama impeeriumi hegemoonia, mis on suunatud meie vastu, või me liigume barbaarsuse suunas. Me hävitame imperialismi või imperialism purustab maailma. Impeerium peab mõistma, et ta ei saa domineerida maailma."

Mõneti üllatuslikult keeldus Riigiduuma siiski viimasel hetkel külla kutsumast Chavezi, kuid sellele vaatamata jääb õhku küsimus: kui suur on Moskva roll Venetsueela "revolutsionääri" relvastamisel ning USA vastu välja mängimisel.

Senini on Venetsueela ostnud Venemaalt relvastust enam kui 3 miljardi dollari eest (sealhulgas 53 sõjaväe helikopterit ja 24 ründelennukit SU-30). Chavezi seekordne visiit pidi andma lepped ka 5 Project 636 Kilo-klassi diiselallveelaeva ehitamiseks (pluss neli veel tulevikus). Samuti olevat Venetsueela huvitatud õhukaitsesüsteemide muretsemisest.

Samuti polnud kindlasti päris juhuslik Putin äsjane jõuline tuur Balkanil ning Türgis, kus tehti teatavaks mitu uut olulist energialepet. Esiteks keeras Gazprom ümber oma näpu nii Itaalia valitsuse kui selle riikliku kompanii ENI (läbi Musta mere rajatav South Stream). Samuti räägiti pehmeks Bulgaaria, et viimane võtakse gaasijaotuse Lõuna-Euroopas oma kontrolli alla (loe: Gazpromi kontrolli alla). Ka ei jäänud Putini päevakorrast välja Kosovo teema.

Täna alanud Bushi ja Putini kohtumine Kennenbunkportis pole lihtsalt kena kalalkäik, nagu on plaanis, vaid väga tõsiste, ka meid kaudselt puudutavate küsimuste väga privaatne arutelu. Ekspresident Bush nähtavasti usub, et sellises perekondlikus õhkkonnas on võimalik rääkida "südamest-südamesse" Iraani, Kosovo, Põhja-Korea, raketikilbi, Euroopa tavarelvastusleppe ja strateegilise ründerelvastuse leppe tuleviku üle. Võib-olla. Kuid loodetavasti on Bush-noorem siiski õppinud Ljubljana vigadest. Venemaa presidendi hinge pole võimalik vaadata...

Kõige muu hulgas võib olla loodab Venemaa president ka USA toele Sotši valimisel 2014. aasta taliolümpia linnaks. Aga just Washingtonist lendab Putin Guatemaalasse, et osaleda Rahvusvahelise Olümpiakomitee aastakongressil, kus valitakse uus olümpialinn.

Kommentaarid

KT ütles …
nagu ütles üks vene poliitkommentaator - peale seda, kui Putinil kõrbes pensioniplaan nr.1 (saada põhjapoolse torujuhtme peremeheks), asus ta meelehitliku kiirusega ellu viima plaani nr.2 (lõunapoolne torujuhe).
Marko Mihkelson ütles …
Karmole: Nord Stream on tõesti kõrbemas. Kuid ega lõunapoolnegi pole kullas. Huvitav, kust ikkagi tuleb gaas kõigisse nendesse torudesse?
Anonüümne ütles …
Üks projekt kõrbes juba omal algatusel. Gazprom nõudis hiljuti Vene valitsuselt gaasitarnete kokkuleppe tühistamist, sest 80 mrd kuupmeetri tarnimine oli Gazpromi jaoks liiga palju.
Anonüümne ütles …
A jah, tarnida oleks tulnud Hiina RV-le
Tiamsuu ütles …
Eks juhtub nagu uraaniga - et tarnelepinguid täita, ostavad venelased seda Austraaliast.

Gaasitootmine ei paista kasvavat. Tähendab, Gazpromi tootmismaht kasvab, aga vaid 'natsionaliseeritud' ettevõtete arvelt. Mis nende tootmisressurssidega edasi saab on muidugi kurb - Gazprom on tuntud tahtmatuse poolest olemasolevasse infrastruktuuri investeerida, viimase ~10 aata jooksul on nad oma tootmismahtu vaid ca protsendi võrra tõstnud. Sissetulekud tõusevad puhtalt gaasihinna tõttu, mitte mahtude suurenemiselt.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?