Frattini kena "jõulukingitus"

Euroopa Komisjoni justiitsvoliniku Franco Frattini täna lubatud "jõulukingitus" üheksale 2004. aastal Euroopa Liiduga liitunud riigile, sealhulgas Eestile, Schengeni viisaruumiga liitumiseks on väga hea uudis. Sama on varem kinnitanud Euroopa Liidu eesistuja Portugal, kellele Schengeni laiendamine on üks olulisi prioriteete.

Kuigi poliitiline lõppotsus tehakse novembris, võib siiski kindel olla, et juba selle aasta lõpust avaneb Schengeni ruum meile maa- ja merepiiril, ning tuleva kevadel suveajale üle minnes ka lennujaams.

Schengeni viisaruumiga liitumine on Eestile väga oluliseks jätkusammuks poliitilisel integreerumisel Euroopaga. Näiliselt küll väike, kuid reisimisel (eriti pideval ja maismaad mööda liikudes) siiski tunnetatav muudatus teeb veelgi lihtsamaks piiriületuse ja hõlbustab kiiremat liikumist partnerriikide vahel.

Nii võib alates 1. jaanuarist tuleval aastal autoga liikudes ületada Tallinnast alates kuni Portugalini välja Euroopa Liidu Schengeni ruumi sisepiire sisuliselt peatumata. Kes liigub tihedamini läbi Poola, teab hästi, kui nüri võib piiriületusveel praegugi olla. Eriti rekkajuihtidele. Poola-Saksa piir Oderil on kohati ikka väga selge Ida- ja Lääne-Euroopa eristaja.

Teisalt avaneb ka Eesti Schengeni ruumiga liitudes nendele kolmandate riikide kodanikele, kellel olemas Schengeni lühema- või pikaajaline viisa. Seega muutub Eesti lihtsamini külastatavaks nendele, kelle kodukohariigis puudub näiteks kas Eesti saatkond või konsulaat.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA