Viisavabadus USAga pole kaugel

Lootused peatseks viisavabastuse kehtestamiseks Ameerika Ühendriikidesse sõita soovivatele Eesti kodanikele on täna tunduvalt suuremad, kui veel mõni aeg tagasi.

Kongressis äsja heaks kiidetud ning usutavasti õige pea ka presidendi allkirja saav terrorismi vastu võitlemise seadus (ajendiks oli nn 11. septembri uurimiskomisjoni raport) annab ühe sätte kaudu võimaluse Ühendriikide vastavatel valitsusasutustel asuda Ida- ja Kesk-Euroopa liitlasriikide suhtes viisavabastust ette valmistama.

Konkreetses sõnastuses kõlab see säte alljärgnevalt: "extending visa-free travel privileges to nationals of foreign countries that are allies in the war on terrorism".

See oli ammu oodatud poliitiline otsus, mis muidugi iseenesest veel ei too kiireid muudatusi, kuid lubab alustada konkreetsemaid toiminguid viisavabastuse kehtestamiseks. Eestil on siinkohal vähemalt USA normatiivstatistikat arvestades päris head eeldused olla üks esimesi, kes võiks viisavabastuseni jõuda.

Igatahes jääb see küsimus meie diplomaatilisse ja poliitilisse päevakorda suhetes Ameerika Ühendriikidega seni, kuni viisavabastus pole saavutatud. Ehk saab Riigikogu väliskomisjon oma tuleva aasta kevadesse kavandatud USA-visiidile minna juba viisavabalt.

Iseenesest on isegi mõneti sümboolne, et samm viisavabastuse suunal tuli ajal, mil möödub 85 aastat Eesti tunnustamisest USA poolt. Seoses sellega on Ühendriikide Tallinna saatkond avanud oma koduleheküljel päris huvitava ajalookülje, kust leiab põnevaid teemakohaseid fotosid, dokumente ja mälestusi.

Kommentaarid

Mikk ütles …
Tere Marko!

Loen üldiselt Su blogi ja väga huvitav on. USA viisavabaduse teemal tahaks aga viidata ühe tuttava poolt kirjutatud blogikirjele, mis on Juunist kui Ilves käis USAs Bushiga kohtumas.
http://raikouri.blogspot.com/2007/06/ameerika-vabadus-viisavabaduses.html#links

Miks on meie jaoks probleem USA viisavabadus? Arvestades kui õlitatult ja lihtsalt ning kliendisõbralikult toimub USA enamasti 10 aasta viisa saamine inimenesele, kellel on igati ausad kavatsused, pole see ju nii suur probleem.

Probleem, millega võiks Eestis tegeleda on hoopis meie enda väljaspoole jääv nägu ehk meie migratsiooniamet või saatkonnad, kus teenindus, kliendile orienteeritus, ootamisajad - kõik jätavad palju palju soovida. Võib-olla peaks minema nad õppima, kuidas kleindisõbralik olla, USA saatkonnalt. Nemad seda vähemalt oskavad.
Marko Mihkelson ütles …
Mikk, Sul on vägagi palju õigus. Paljudel on olemas tõepoolest pikaajalised USA viisad, kuid eks ole siiski tegemistpõhimõttelist laadi otsusega. Ja usun, et see avardab ikka oluliselt liikumisvõimalusi.

Mis puutub aga meie saatkondade töösse viisade väljastamisel, siis ka siin olen Sinuga suuresti nõus. Juba mõned aastad tagasi võtsin selle teema üles meie väliskomisjonis ning see teema on püsinud siiani päevakorras. Schengeni viisaruumiga liitudes olukord küll pisut muutub, kuid sellele vaatamata on minu arvates veel päris palju teha Eesti imago sõbralikumaks muutmisel ka läbi viisateeninduse.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA