Kui Iraan sulgeks Hormuzi väina...

Heritage Foundation avaldas paar päeva tagasi väga põneva analüüsi sellest, mis juhtuks USA majandusega siis, kui Iraan otsustaks blokeerida kasvõi üheks nädalaks naftaveo läbi Hormuzi väina.

Teatavasti on Hormuzi väin maailma üks strateegilisemaid veekogusid, mille kaudu liigub suur osa Lähis-Ida nafta ekspordist.

Strateegiamängu kaudu välja töötatud stsenaariumid viitavad väga erinevatele võimalustele. Ehk siis alates tõsisest tagasilöögist USA majandusele (nafta hinna kasv üle $150 barrelilt, enam kui 1 miljoni töökoha kaotus jne) kuni peaaegu olematule mõjule (juhul, kui rakendataks vastavad militaar-majanduslikud meetmed).

Mõistagi on vabariiklastele lähedal seisva Heritage'i analüüsi ajendanud võimalik suhete halvenemine USA ja Iraani vahel (projekteeritud situatsioon käsitleb sõjalist konflikti), mille üheks järelmiks võiks olla ka Iraani soov haarata energiarelva järele. Paljuräägitud Hormuzi blokaad on siis üks võimalikest stsenaariumitest.

Lisaks Heritage'i ülalkirjeldatud huvitavale analüüsile olen viimasel ajal oma teadmisi tänasest Iraanist laiendanud ka näiteks Iraani Vastupanu Rahvusliku Nõukogu (NCRI) väliskomisjoni kodulehekülje kaudu.

Tänase blogisissekande foto ongi pärit NCRI koduküljelt, millel on jäädvustatud 12 vangi üheaegne hukkamine Teherani kurikuulsas Evini vanglas 22. juunil 2007. Iraani opositsiooni hinnangul on see järjekordseks kinnituseks inimõiguste rängast olukorrast selles islamiriigis.

NCRI ise loodi 1981. aastal Teheranis ning on olnud alates sellest ajast Iraani teokraatlikule rezhiimile üks peamisi opositsioonijõudusid. Selle asutaja Massoud Rajavi on olnud väga kirju minevikuga tegelane, kes omal ajal leidis suurt toetust ka Iraagi diktaatori Saddam Husseini käest. Tänaseks on NCRI eesotsas Rajavi naine, kes jätkab suuresti Euroopas tähelepanu pööramist olukorrale Iraanis.

Ah jaa, ka Economisti eelviimane number on paljuski pühendet olukorrale Iraanis. Seega, kes viitsib, võtke kätte ja lugege. Teadmised end Lähis-Ida liidrirolli upitavast Iraanist ei jookse kindlasti mööda külge maha.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA