Portugal saab hästi hakkama

Portugali eesistumine Euroopa Liidus, millele täna anti ka Tallinnas formaalne start, kujuneb loodetavasti sama edukaks, kui seda oli Saksamaa äsja lõppenud poolaasta. Suurim töö, mis Portugalil ees seisab, on mõistagi reformileppe lõplik sõnastamine ning selle heakskiitmine aasta lõpul valitsusjuhtide poolt.

Kuna Saksamaa eesistumine lõppes detailse mandaadi andmisega valitsustevahelisele konverentsile, mis algab 23. juulil, siis tõenäoliselt suudetakse leppe eelnõu ka loodetud ajaks (oktoobri lõpp) kirja panna. Muidugi pole miski valmis enne, kui ta on valmis. Ometi on lootus, et suuremad vaidlused jäid juunikuise ülemkogu öötundidesse.

Eesti inimestele on Portugali eesistumise puhul ehk käegakatsutavamaks tulemuseks see, et aasta viimasel päeval peaksime kauaoodatult saama Schengeni viisaruumi liikmeteks. Igatahes kinnitas Portugali välisminister Luis Amado selle nädala algul Lissabonis toimunud liikmesriikide parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimeeste kohtumisel, et Schengeni tsooni laiendamine on tema üks prioriteete.

Loodetavasti avaneb samal päeval, 31. detsembril 2007, meile ja meid külastada soovivatele Schengeni viisaomanikele korraga nii maismaa- kui õhupiir. Viimane võib paraku sõltuvuses olla lennugraafikutest, mis teatavasti on seotud talve- ja suveaegadega.

Kuid sellele vaatamata astume Schengeniga ühinedes sammu, mis integreerib meid veelgi enam Euroopa Liiduga. Peale seda jääb teha veel üks oluline samm - liitumine euroga. Usutavasti suudame sellega hakkama saada 2011. aastaks. Igatahes peaks valitsus selle nimel väga tõsiselt pingutama.



Kommentaarid

KT ütles …
koos Schengeniga nihkub lähemale ka lihtsustuv viisarezhiim VF'ga .... lihtsalt nii, tuli meelde :)
Marko Mihkelson ütles …
Kui võrrelda kahte, siis esimene kaalub teise kaugelt üle.
x ütles …
Hmm... Kui me eurole üle lähme, kas riik ostab meile uued rahakotid ka? Hetkel on ju peamine ikkagi paberraha, eurole üle minnes kasvab mündimajandus üle pea... Minu rahakotis on näiteks väike münditasku...

Kui mitte, siis võib see tulus äriidee olla :D

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?