Vene tippajaloolased tulevad Tallinna


Venemaa tuntud ajakirjanik Julia Latõnina tegi oma autorisaates 8. mail raadiojaamas Ehho Moskvõ  suurepärase analüüsi Nõukogude Liidu rollist Teise maailmasõja vallapäästjana. See on paras julgustükk, arvestades Georgi lintide alla maetud massipimedust tema kodumaal. Ja mitte ainult.

Latõnina analüüsi moraal on minu arvates lihtne - võidu ülistamise üheks eesmärgiks on maha vaikida sõja tegeliku tekke tagamaad. Selle sisuks on ühtlasi ka Eesti okupeerimise eitamine. Võit on mugav idee.

Sellega on võimalik taandada miljonid ohvrid - nii enda kui teiste rahvaste omad. Inimelu on vähemtähtis kui võit. Selline arusaam on aga üksnes võimalik impersonaalses messianistlikus maailmapildis. Latõnina julgus samas kinnitab, et kaugeltki mitte kõik ei usu pimesi Kremli pealesurutud ajalugu.

Latõnina kasutas oma jutus peaallikatena ajaloolaste Mark Solonini ja Viktor Suvorovi  raamatuid. Just neid nimetab ta ka Venemaa kaasaja suurimateks ajaloolasteks. Juba järgmisel nädalal on mõlemad mehed Tallinnas, kes osalevad 21. mail väga huvitaval ajalookonverentsil.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
"Ehho Moskvõ suurepärase analüüsi Nõukogude Liidu rollist Teise maailmasõja vallapäästjana. See on paras julgustükk, arvestades Georgi lintide alla maetud massipimedust tema kodumaal."

kõik need saated tõestavad ainult ühte, et kõikide sõdade vallapäästjad on võimu ihkavad poliitikud ning organisatsioonid kes neid rahastavad, sest sõda on samasugune äri nagu iga teine.
Anonüümne ütles …
Ma ei usu, et Venemaal tegelevad (20.saj.) ajalooga vaid Kremli ajaloovõltsimiskomisjon ning Viktor Suvorov ja Mark Solonin.

Juba ülikooli raamatukogu avariiulitelt leiab kõiksugu huvitavat; aga meie koorekiht - ikka ühest äärmusest teise, ühest teise... Marko, kas Sinu vanemad olid tublid komsomolid?
Tõnis
Anonüümne ütles …
Metljuhhovi "Stalini käestlastud võimalus" on suht hea raamat.

Tõnis, keda sa ise esile tõstaksid?

Kas Solonin kastuab arhiivimaterjale, mida ei ole seni teaduslikku käibesse toodud?
Anonüümne ütles …
Erkki Hautamäki 2005 ilmunud raamat "Suomi myrskyn silmässä" (Soome tormi keerises) võib olla huvitav (olen umbkeelsena ainult tutvustust lugenud) - tõsi, pole venelane, aga vene ajalugu ongi kõiksugu impeeriumi rahvaste ajalugu, s.t. Talvesõjal oli NSVL-i kahekümnenda sajandi (sala)ajaloos tähtis koht; ja ka Teises maailmasõjas.

Ma olen lugenud teadusartiklit, mis põrkus Suvorovi seisukohtadega ning arvustas just tema allikaid (või nende puudumist). Ma ei ütle, et sain sealt TÕE teada... aga lihtsalt - kas meil on jälle vaja kultusisikuid. Suvorov! Suvorov! Eesti ajakirjandus tema ning tema toetajatega piirdubki. Ideoloogia karvane käsi paistab välja - miks muidu endised komsomolid ummisjalu jooksevad kõiksugu dissidentide ning "dissidentide" järele. Ajalugu ummisjalu ei uuri, aega peab olema, mõtelda on vaja.
Anonüümne ütles …
need, kes siin kritiseerivad suvorovit allikate puudumise pärast, pidagu meeles, et ta opponentide allikad pole sugugi paremad.

Eesti ajaloolased pääsevad venemaal arhiividesse tänu tutvustele.

Salasilm.
Anonüümne ütles …
keegi ehk oskab natukene rohkem infot konverentsi kohta anda...linki või midagi...tundub huvitav aga pole kusagilt mingit viidet sellele leidnud
Anonüümne ütles …
Konverentsi kohta infot - http://www.kelam.ee/teoksil/konverentsid/tegemata-jareldused
Anonüümne ütles …
tänan!
kronja ütles …
silmaringi avardamiseks soovitan lugeda latõninast natuke siin:

http://lurkmore.ru/%D0%9B%D0%B0%D1%82%D1%8B%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA