Angela Merkeli must päev


Tänased valimised Saksamaa suurimal liidumaal Nordrhein-Westfalenis andsid Angela Merkelile nukra tulemuse: föderaalne valitsuskoalitsioon kaotas nii liidumaal kui jäi ilma enamusest Bundesratis. Konservatiivide ja eriti liberaalide läbikukkumine viitavad võiamlikele poliitikamuutustele Saksamaal.

Vaatamata olulisele valimispäevale leidis Merkel aega lennata Moskvasse ning osaleda hommikul Punasel väljakul toimunud paraadil. Viimane oli muuseas kõige paremas Nõukogude vaimus peetud jõudemonstratsioon. Koju naastes ootas aga Merkelit ees sõna otseses mõttes külm dušš.

Veel nädal aega tagasi oli lootus, et kristlike demokraatide ja vabade demokraatide koalitsioon võiks valimistel oma positsioone säilitada. Ometi näitavad lävepakuküsitlused, et vasakpoolsed (sotsid ja rohelised pluss uuskommunistid) on selges ülekaalus.

Nende valimiste puhul on lisaks Merkeli partei kaotusele (CDU kaotas võrreldes eelmiste valimistega 10 protsenti) tähelepanuväärne Ida-Saksa kommunistidest võrsunud Die Linke esmakordne pääsemine Nordrhein-Westfaleni parlamenti. Eeldatavalt on nad saanud 5,7 protsenti.

Teiseks üllatuseks oli Guido Westerwelle juhitud vabade demokraatide kesine tulemus võrreldes üldvalimistega. Kui eelmisel aastal sai FDP üle Saksamaa 14,6 protsenti, siis täna NRW valimistel vaid 6,5 protsenti. Tõsi, see on siiski pisut paremini kui eelmistel liidumaa valimistel.

Kuid mis kõige olulisem, Merkeli juhitud koalitsioonil pole tänasest enam ülekaalu füderaalparlamendi ülemkojas. See aga tähendab, et näiteks maksude vähendamisele ja muude reformide läbiviimisele on kerkinud tõsine takistus.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ei ole ta midagi nii must päev Merkeli jaoks. Valitseda saab ka ilma enamuseta Liidunõukogus, kleerulisem on, aga mitte võimatu.
Ja see valimiskaotus Põhjareini-Vestfaalis näitab, et Rüttgers olles Merkeli üks suurimaid kriitikuid on oma pinna kaotanud. Palju suurem oli uudisväärtus 5 aastat tagasi, kui NRWs cdu tõesti valimised võitis, Rüttgers oli seal esimene CDUlasest liidumaa peaminister.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?