Valimised Saksamaal


Selle sügise olulisemad valimised Euroopas ei toimu kaugeltki mitte 18. oktoobril Eestis, vaid 27. septembril Saksamaal. Kuus nädalat enne valimispäeva - 27. septembrit näib hetkeolukord soosivat paremtsentristlikke jõudusid.

Kui valimised leiaksid aset praegu, poleks kahtlust, et Suur koalitsioon (sotsiaaldemokraadid ja konservatiivid) on selleks korraks ajalugu. Suure tõenäosusega nii ka läheb, sest vasakpoolsed on Saksamaal lõhestunud. Ka pole sotside liider Frank-Walter Steinmeier mõjunud Angela Merkeli kõrval veenvana. Vaevalt aitavad ka isklikuks muutuvad rünnakud ekskantsler Schröderi lähedast liitlast.

Merkeli ja tema partei toetus on vaatamata keerukale majandusseisule püsinud pidevalt üle 35 protsendi, viimati 38%. Sotsid suudavad vastu panna hetkel vaid 21protsendise toetuse. Eks annab Merkelile lisapunkte seegi, et teises kvartalis näitas Saksamaa majandus kõrvuti prantslastega Euroopa tugevamat tõusu. See on kaudselt lootuskiireks ka Eesti majandusele, mis ju nii sõltuv välisturgudel toimuvast.

Koguni 83 protsenti sakslastest on veendunud, et Merkel jätkab kantslerina. Steinmeierit usaldaks tüüri juures vaid 9 protsenti. See on vahe, mida ka kõige edukama kampaaniaga on sisuliselt raske tagasi teha. Liiati tähendab see ju sotside endi hulgas valitsevat pessimismi oma liidri suhtes.

Saksamaa valimised on Euroopale olulised just seetõttu, et kontinendi võimsama majandusega riik lõpetaks närvilise sisepoliitilise tasakaalumängu ning keskenduks loodetavasti konservatiivide vedamisel ja liberaalide toel majandust mäkke tõukavate reformide elluviimisele.

Vähetähtis pole kindlasti ka välispoliitika, sest eriti Schröderi gazprommistumine pole sotside renomeele kuigi hästi mõjunud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Olen jälginud seda valimise värki saksa telekanalitelt. Hämmastav, kuidas tullakse otse eetris rahva ette ja vastatakse rahva küsimsutele. Millal Eestis sellist asja näha saab? Hetkel oskaks nagu põrsast kotis.
Matti Ilves ütles …
Saksamaa valimised läksid kokkuvõttes hästi, põhiline on see, et sotsid said kaotuse osaliseks. Paistab, et sotside võim hakkab EL-s murduma. Viimastel valimistel on vasakpoolsed edu saavutanud vaid Kreekas.
Anonüümne ütles …
Esimesele anonüümsele: kui raha on, siis on kõik julged vastama. Eestis ja Euroopas.


Salasilm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?