Ajalugu, välispoliitika ja No pasaran


1. septembri üritused Gdanskis, Poolas viitavad taas sellele, kui palju on meie lähiajalugu osaline tänases rahvusvahelises läbikäimises. Tõsi, Teine maailmasõda, selle algus ja lõpp erutavad täna paljusid. Ja mitte ainult Euroopas. Iseenesest on ju see veel käega katsutavas kauguses, sadade tuhandete elavate inimeste mälestustes.

Sõjad, eriti suured raputused, jäävad suhteid mõjutama pikaks ajaks. Teine maailmasõda murdis nii miljoneid inimsaatusi kui tervete rahvaste ja riikide püsimist. See ei unune üleöö. Eriti siis, kui inimsusevastased kuriteod pole sirgeks räägitud ega hukka mõistetud. Lõpuni.

Ajakirjanik ja ajaloolane Anne Applebaum lootis 2005. aastal, et 60ne aasta möödumine suurest sõjast paneb lõpuks punkti valusale haavade lahtikiskumisele. Täna ta tunnistab, et see oli vaid soovmõtlemine. Kahjuks.

Ajalugu ja välispoliitika on paraku kogu aeg väga tihedalt seotud. Diplomaatia ei sünni hetkeemotsioonist, vaid pikaajalise kogemuse või harjumuse või ka suhtumuse pinnalt. See puudutab eriti naabreid.

Mida erinevam on ajaloolise narratiivi taju, seda suurem on lõhe. Seda suurem on pingeallikas ning vabam voli juhitamatutele emotsioonidele. Ehk teisiti. Seni, kuni pole üldist lepitust või ajaloost üleolekut, ei parane haavad ega kasva usaldus.

Mida aeg edasi, seda vähem jääb tunnistajaid. Mida aeg edasi, seda vähem jääb neid, kes peaksid vastutust kandma. Teema taandub raamatutesse ja mälestustesse. Kuid kas see on pääsetee. Ei usu. Mitte siis, kui ajalugu on kellelegi sihikindel võimutööriist ning masside kontrollimehhanism.

Inimsusevastased kuriteod on aegumatud. Pole tähtis, kes need korda saatis. Karistus ehk lepitus peaks olema õiglane ja kõigile arusaadav. Vaid nii on võimalik usaldusele mõelda ja tulevikku ehitada.

Need väikesed ja manipuleeritud inimesed, kes on Tallinna valimistele toonud antifašistlikud loosungid, peaksid tajuma, mida nad teevad. Vihkamise õhutamine on lihtne, kuid tulemused võivad kohutada kõiki. Eriti siis, kui minnakse oma enda rahva vastu. Ajalugu peaks ju olema õpetaja!

Kommentaarid

Unknown ütles …
Экс-президент Польши Лех Валенса обвинил нынешнего президента Леха Качиньского в том, что он испортил мероприятие по случаю 70-тилетия начала Второй мировой войны. "Я уверен, что Путин в своем выступлении готов был пойти дальше в вопросе удовлетворения интересов Польши, но не сделал этого, так как этому помешало выступление Качиньского", - отметил он. "Качиньски - это несчастье. Я об этом всегда предупреждал", - заявил он.
www.newspb.ru/allnews/1202424/

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?