Putini võimuletuleku kolm vaala


Täna täpselt kümme aastat tagasi määras toonane Venemaa president Boriss Jeltsin uueks peaministriks Vladimir Putini (foto: AP). Siis teadsid vaid vähesed, et tegemist oli riigi tuleviku seisukohalt murrangulise otsusega. Nüüdseks on Putin võimu tipus olnud kauem kui ükski Kremli liider alates Leonid Brežnevist.

Laskumata pikemasse analüüsi sellest, mida viimased kümme aastat on Venemaale Putini juhtimisel toonud, tahaksin tänase päeva kontekstis esile tuua vaid kolm nõndanimetatud vaala, mille najal Putin tegelikult võimule tuli ning ennenägematu kiirusega populaarsust võitis.

1. 1999. aasta augusti algul tungis Tšetšeenia välikomandöri Šamil Bassajevi juhitud üksus Dagestani. Moskvas käsitleti seda kui rünnakut Venemaa vastu. On olemas informatsioon, mille põhjal väidetavalt ei tulnud see rünnak Kremlile üllatusena. Bassajevi tegevus andis ettekäände taandada peaministri kohalt Sergei Stepašini ja määrata tema asemele FSB direktori ja julgeolekunõukogu sekretäri Vladimir Putini.

2. Vaevalt kuu aega pärast Putini peaministriks saamist toimusid septembris üksteise järel sarnastel asjaoludel neli plahvatust kortermajades Moskvas (2), Buinakskis ja Volgodonskis. Hukkus 293 süütut inimest. On olemas tõsised kahtlused, et nende rünnakute taga olid Venemaa enda eriteenistused. Need riiki vapustanud kuriteod andsid võimaluse alustada uut Tšetšeenia sõda.

3. 1. oktoobril alanud täieulatuslik föderaalvägede pealetung Tšetšeenias lubas Putinil ennast näidata karmikäelise riigijuhina, kes lubas kõik terroristid kahjutuks teha kasvõi kemmergutes. Ägedate lahingute, erioperatsioonide ning Groznõi ja teiste tsiviilobjektide pommitamistes hukkus järgnevatel kuudel enam kui 25 000 inimest.

Kui vahetult peale peaministriks saamist ei teadnud Putinit Venemaal sisuliselt mitte keegi, siis oktoobri alguseks oli ta riigi kõige populaarsem poliitik.

17. detsembril 1999 Moskvas FSB peakorteris toimunud iga-aastasel tšekistide aastapäeval esinedes ütles peaminister Putin muiates sõna-sõnalt järgmist: "Teie poolt valitsuse kattevarjus tööle suunatud grupp FSB kaastöötajaid sai esimesel etapil oma ülesannetega hakkama". Mõned päevad hiljem, 31. detsembril 1999 nimetas Boriss Jeltsin Putini oma järglaseks Venemaa presidenditoolil.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA