MRP mõjutab tänagi paljude mõtlemist

70 aastat Molotov-Ribbentropi pakti sõlmimisest on paras inimpõlve pikkune aeg. Selle ajaga on maailmas mõndagi muutunud, kuid selle kurikuulsa pakti mõju pole kaugeltki veel hajunud ajalooraamatute pärusmaale.

Kõigepealt suur sõda, mille vallapäästmisele andis MRP viimase tõuke ning kus pakti kaks osapoolt ise sõjavankri ühises liidus Poola vastu liikuma lükkasid. Siis külm sõda, kus MRP tagajärgede mittetunnustamine pingestas USA-Nõukogude Liidu suhteid. Ja nüüd, Putini Venemaa ja Lääne suhted on ikka veel kinni MRP aegses mõtlemises.

Oli ju Nõukogude Liidu lagunemine Putini meelest 20. sajandi suurim geopoliitiline katastroof. Kas siis võiks arvata, et Putini meelest oli MRP 20. sajandi suurim geopoliitiline saavutus Kremli poolt?

Juuni algul president Medvedevi loodud ajaloo võltsimise vastu võitleva komisjoni üks peamisi ülesandedi on MRP põhimõtete kaitsmine ning tänasele Venemaale oma lähinaabruses välispoliitilise tegevusvabaduse saavutamine.

Vähemalt sellise mulje jätavad Moskva ametlikud ajalookuulutused, nagu seda võis lugeda ka eelmisest blogipostitusest SVRi kohta. Kurb, kuid MRP loogikat ehk õigust teiste riikide suveräänsust hävitada propageeritakse Venemaa haridussüsteemis. See aga omakorda teeb võimalikuks emotsionaalsuse, kui teemaks suhted näiteks Balti riikidega.

Mis meil teha? Ei midagi muud, kui järjekindlalt oma sõnumit kanda ning tutvustada. MRP ehk Jalta mõtlemine kahjuks pole kahjuks veel lõplikult kadunud. Suurte huvide nimel v"äikeste probleemide" ohverdamine saab võimalikuks aga siis, kui need väikesed ise sellesse ükskõikselt suhtuvad.

Balti riikide liikmelisus NATOs ja Euroopa Liidus on meie julgeoleku keskseks teljeks. Kuid meie turvalisus võib olla haavatav, kui MRP vaim hakkab mürgitama rahvusvahelistes suhetes esile kerkinud reaalpoliitilisi hoiakuid.

2006. aastal teatas toonane Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus, et valitsuse juures tegutsenud lähiajaloo komisjon on oma töö lõpetanud. Selle üheks eesmärgiks oli meie keeruliste ajaloosõlmede tutvustamine rahvusvaheliselt. Juba siis rõhutasin, et see oli ennatlik otsus.

Kolme aastaga on Venemaa võtnud ajaloo jõuliselt oma välispoliitilisse arsenali ning meie ei saa seda lihtsalt mitte-midagi tehes kõrvalt vaadata. 23. augusti kuulutamine natsismi ja stalinismi kuritegude mälestuspäevaks on suur samm edasi kommunismi kuritegude teadvustamisel. See töö on alles oma alguses ning meil tuleb paratamatult kanda siin üks keskseim roll.

Kommentaarid

kuuba ütles …
70 aastat on ikka 2 inimpõlve pikkune aeg. Selle ajaga jõuab juba nii mõndagi unustada.
Mõned asjad paraku nii kiiresti ei muutu.
MRP on kõigest leping. Üks paljudest. Sarnastest. Suurte vahel.
Eesti jääb nende suurte vahele, kus ta oma turvalisust ei saa paraku kunagi kingitusena võtta. Parimal juhul saab ta õppida nendelt, kes on suutnud paremini hakkama saada.
Mulle tundub, et kahjuks pole Eesti õppurite hulgas see mitte kõige "kirkam pliiats", kuigi, poliitikute blogisid lugedes, kasutamata potentsiaali nagu oleks.
Anonüümne ütles …
А как же с этой датой??
7 июня 1939 года

http://baltija.eu/news.php?news_id=2114
ПЕРВЫМ С РИББЕНТРОПОМ ДОГОВОРИЛСЯ НЕ МОЛОТОВ

- Эти государства и устраивают сейчас юбилейные пляски. А есть вещи, за которые им самим приходится краснеть?

- Латвия и Эстония не рассказывают о заключении ими 7 июня 1939 года договора о ненападении с Германией. Поскольку если рассказывать об этом, то получается, что первым за стол с Риббентропом сел не Молотов, а министры иностранных дел Латвии и Эстонии. Это первый момент, о котором обычно хочется забыть. Второй - об их активных контактах с нацистскими военными структурами по разведывательной линии как до подписания этих пактов, так и после. Прибалтийские спецслужбы сотрудничали с немецкими более чем плотно, о чем свидетельствуют собственноручные показания генералов абвера.
Anonüümne ütles …
to 15.06 - krõlovil on valm, kus hunt lamba ära sööb ja ütleb lõpuks "ka see on sinu süü, et mina tahan süüa".

vabandust, MM, et ma siin vahele segan.
Gocha Beltadze ütles …
Bäckman arvabm, et kui Soome tahab Karjalat tagasi, siis nad peavad ennem Venemaaga liituma.
Vaadake http://gochabeltadze.blogspot.com/

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?