Millal saab Islandist Euroopa Liidu liige?

Mitte kas, vaid millal saab Islandist Euroopa Liidu liikmesmaa. Selline küsimus on täna aktuaalsem kui kunagi varem. Eriti pärast tänaseid ennetähtaegseid parlamendivalimisi, mida on eeldatavalt võitmas vasakpoolne koalitsioon.

Islandi majandusprobleemid, mis sundisid kaks aastakümmet võimul olnud iseolemismeelse paremtsentristliku valitsuse jaanuaris tagasi astuma, on tõuganud riigi Euroopa Liiduga ühinemise suunas.

Valimisi võitev vasakpoolne koalitsioon pole siiski mitte täielikult eurointegratsiooni pooldav, kuid eeldatavalt edukaim - sotsiaaldemokraatlik partei eesotsas vahevalitsuse peaministri Johanna Sigurdardottiriga võtab initsiatiivi Euroopa Liidu ja euro suunas. Viimane on arvanud, et euro võiks Islandil kasutusel olla juba nelja aasta pärast.

Islandi tee Euroopa Liitu ei kujune siiski lihtsaks jalutuskäiguks. Kuigi enamik Kopenhaageni kriteeriumitest on Islandil juba tänaseks täidetud, võib näiteks kalandustemaatika läbirääkimine võtta mitte kuid, vaid aastaid. Viimane on olnud näiteks Norrale takistuseks Euroopa Liiduga ühinemiseks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kuidas inflatsioon? Wikipedia andmetel selle aasta jaanuari seisuga 18,6%
kui kriteeriume ei lõdvendata ei tule Islandil eurot veel nii pea.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?