Mis toimub Moldovas?

Tänased uudised Moldova pealinnast on kõike muud kui rõõmustavad. Nagu pildil näha, on parlamendihoone rüüstatud, sama on tehtud presidendi residentsiga. Lehvivad Rumeenia ja Euroopa Liidu lipud. Nendelgi minutitel on Chisinau kesklinnas tuhandeid noori. Põhjus rahutusteks on paari päeva eest toimunud valimised ning kommunistide järjekordne võit.

Rahvusvahelised vaatlejad, sealhulgas Euroopa Parlamendi esindaja Marianne Mikko, on nimetanud valimisi ausateks ning seaduslikeks. Selle hinnanguga ei näi aga nõustuvat osa opositsioonist, kes on kutsunud inimesi protestima valimistulemuste vastu.

Moldova president Voronin on pöördunud lääneriikide poole abipalvega sekkuda korra taastamiseks. Näib, et olukord on võimudele tõesti kriitiline. Online-uudiseid ja pildimaterjali on võimalik jälgida siit või ka siit.

Aeg järelduste tegemiseks on mõistagi kaunis noor. Üks on aga kindel, et midagi taolist pole Moldova sisepoliitikas varem toimunud. Kas see on mingi suurema murrangu algus või üksnes opositsiooni jõuetu ning tulutu protest, selgub hiljem.

Samas on Moldova üks nendest Euroopa Liidu idapartnerluse riikidest, kelle liider peaks täpselt kuu aja pärast lendama Prahasse pidulikule tippkohtumisele. Edendamaks oma riigis demokraatiat ning integreeritust Euroopasse. Moldova liidrid on olnud küllaltki skeptilised Euroopa algatustesse. Kas kriitilised sündmused pealinnas mõjutavad kuidagi Voronini suhtumist Euroopa Liitu, näeme lähematel nädalatel.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA