"Välisminister" Kirillist sai patriarh

Vene õigeusu kirik on saanud uue juhi. Just äsja valis kirikukogu ülekaalukalt Moskva ja kogu Venemaa uueks, kuueteistkümnendaks patriarhiks Smolenski ja Kaliningradi metropoliidi Kirilli. Nii nagu arvata võiski.

Kirilli valimine patriarhiks tähendab sisuliselt Sergiuse liini jätkumist Vene õigeusu kirikus. Patriarh Sergius oli teatavasti kirikupeaks Stalini soovil, mis sisuliselt tähendas selget kuuletumist riigile ning vankumatut koostööd ühiste eesmärkide saavutamisel.

Kirilli elulugu on muljetavaldav. Vladimir Gundjajev (Kirill) sündis 20. novembril 1946 Leningradis (Peterburis) vaimuliku perekonnas. Juba 1960ndate aastate lõpust hakkas Kirill tegelema kiriku välissuhetega, mis kahtlemata oli märkimisväärselt varajane iga seesuguseks läbimurdeks. 25aastaselt saab temast Moskva patriarhaadi esindaja Genfis.

1974. aastal saab 28aastasest Kirillist juba Leningradi vaimuliku akadeemia rektor. Samas jätkab ta väga aktiivselt patriarhaadi välissuhtlemises osalemist. 1989. aastal sai temast ametlikult kiriku "välisminister".

Kirilli teeneks peetakse Vene õigeusu kiriku (Moskva ja emigratsioonis oleva) ühendamist, mis leidis aset kaks aastat tagasi. Samas on ta tuntud konservatiivse, kuid riigitruu hoiakuga. Kirilli valimine patriarhiks oli oodatud samm.

Kirill on mitmel korral kohtunud praeguse Rooma paavsti Benedictus XVIga. Kas see võiks olla eelduseks Moskva ja Vatikani mingilegi lähenemisele, näitab aeg. Igatahes on Moskva kiriku eesotsas mees,. kes teab väga hästi, mis laias ilmas toimub.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA