Iraagi valimised ja Eesti lipp

Tänaseid kohalikke valimisi Iraagis võib pidada tõsimeeli ajalooliseks. Viimaste uudiste kohaselt rahumeelselt ning samas väga aktiivselt möödunud hääletamine võib märkida tõsist murrangut Iraagi sisemise stabiilsuse saavutamisel pärast Saddam Husseini kukutamist 2003. aastal.

Mõned numbrid on ikka väga kõnekad. Kui viimastel valimistel neli aastat tagasi käis peamiselt sunnidega asustatud Anbari provintis hääletamas vaid 2 protsenti, siis täna on see number juba üle 60. Tegelikult olgi sunnide kaasamine üks võtmeküsimusi nendel valimistel.

Palju räägib seegi teadmine, et 400 kohale kandideeris täna 14 400 inimest (foto: reuters.com). Väga paljudele oli see üldse esimene kord nii kandideerida kui valimas käija. Samuti on analüütikud märkinud, et rahva toetus on nihkumas pelgalt religioossetelt ühendustelt sekulaarsemate liikumiste poole.

Loomulikult on veel vara öelda, kui tõsise läbimurdega ikkagi tegemist on. Ometi peaks tänane päev olema siiski piisavaks tõendiks sellest, et Iraagi valitsuse suutlikkus laiendada kontrolli ja juhtimist riigi provintsides on tõusuteel.

Iseenesest on hea, et õnnestunud kohalikud valimised Iraagis sattuvad aega, mil Eesti on lõpetamas selles riigis oma kaitseväelaste missiooni rahvusvaheliste jõudude koosseisus. Täpselt nädala pärast peaks Eesti lipp pidulikult kokku keeratama Bagdadi lähedases baasis.

Eesti missiooni võib pidada kõigiti õnnestunuks, kuigi me pidime selle eest maksma väga kallist hinda. 2006. aasta novembris, kui külastasin koos välisministriga Eesti kaitseväelasi Iraagis, võis kohapeal kuulda kiitvaid sõnu meie sõdurite kõrgest professionaalsusest. Seetõttu võib julgelt öelda, et ka tänu Eesti kaitseväelaste tegevusele on täna olukord Iraagis oluliselt turvalisem.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA