Davos: millal algab majanduses uus tõus?

Tegelikult on hämmastav, kui kiiresti on viimase aasta jooksul olukord maailmas muutunud. Läinud aastal arutleti Davosi foorumil, kas majandus on liikumas langusesse või kasv lihtsalt veidi aeglustub. Täna on kõigil vaid üks küsimus - millal annab kriis teed majanduse uuele tõusule.

Loomulikult on ka Davosis praegu liidreid, kes võivad rääkida majanduse jätkuvast kasvust. Nagu seda tegi näiteks Hiina peaminister Wen Jiabao. Läinud aastal kasvas Hiina majandus jõudsad 9 protsenti, kuigi aasta lõpus hakkasid ekspordimahud kiirelt vähenema. Ometi tunnistas ka Jiabao, et olukord pole kiita.

Kui Ühendriikide endine president Bill Clinton (foto: weforum.org) küsis endalt retooriliselt, millal hakkab USA majandus taas elavnema ja kasvama, vastas ta naljatlevalt: 7. novembril 2009 kell 15.15. Tegelikult ei tea vastust keegi. Clintoni meelest läheb USAl hästi, kui uus tõusufaas algab 15 kuu pärast. Seega 2010. aasta keskel. Seda muide näitab ka CNNi poolt Davosis läbiviidud küsitlus.

Clintoni meelest võiks elavnemine toimuda tuleval aastal, kui tänased otsused aitavad tegelikult majanduses taastada usalduse ning üldise "tehingulikviidsuse". Clintoni meelest peab kõige selle juures ka parajalt õnne olema.

Eestile tähendab see esiteks seda, et loota majanduskasvu kiirele taastumisele on suur ja ohtlik illusioon. Kui maailmamajanduse jätkuva mootorina toimiv USA suudaks tuleval aastal kriisist väljuda, siis see tähendaks meile majanduse elavnemist tegelikult alles 2011. aastal, mitte varem. Euroopa Komisjoni ennustus (Eestile kasvu 1,2 protsenti 2010. aastal) tundub siin veidi roosilisena.

Küll aga on meilgi vaid üks valik. Julge ja kiire otsustamine on tänases seisus ainus võimalik käitumismudel. Populism on üliohtlik ajaraiskamine, kuna kaotajaks on kõik. Seepärast peaks juba eelolevatel päevadel valitsus kärpeplaani kokku seadma ning peaminister sellega ka välja tulema. Aega on vaid loetud päevad.

Davosi foorum on kui paras termomeeter maailmas toimuvast. See, et olukord on pinev, näitas kasvõi Türgi peaministri ootamatu lahkumine debatilt Iisraeli presidendiga. Venemaa peaminister Vladimir Putin ei jätnud aga mainimata, et majanduskriis võib tõsiselt mõjutada ka julgeolekukeskkonda.

Kellel huvi vahetult (nii otsepildis kui lindistatud klippide kaudu) jälgida Davosis toimuvat, siis lingi leiate siit.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?